• Allsångspubliken fick bland annat sjunga med i "Jag såg mamma kyssa tomten", "White Christmas" och "Tänd ett ljus". Foto:
  • Gabriel Forss och Angela Holland har sjungit tillsammans vid många tillfällen. Foto:
  • Ingen sitter säker i publiken när Gabriel Forss vandrar runt med mikrofonen. Foto:
  • Gabriel Forss bar röd kavaj den stundande högtiden till ära. Foto:
  • Julallsång med Gabriel Forss. Foto:
  • Angela Holland bjöd på "Have yourself a merry little Christmas". Foto:
1/

Gabriel Forss spred julstämning i kyrkan

Katrineholm

När Gabriel Forss återvände hem till Katrineholm gjorde han det för att förena två fina traditioner, allsång och julmusik.

— Det är alltid speciellt att komma hem. Jag kan varenda vrå i den här kyrkan, berättade han.

Under sex dagar är katrineholmssonen Gabriel Forss ute på julturné. I onsdags kväll besökte han Pingstkyrkan i Katrineholm för att sjunga julsånger för och tillsammans med katrineholmarna. Med sig hade han kör- och solosångerskan Angela Holland och musikerna Joachim Forss, Tobias Lindström och Mikael Loiske.

— Julmusiken är någonting alldeles speciellt. Att lyssna på den är fantastiskt men att få vara med och sjunga är helt magiskt, konstaterade Gabriel Forss, klädd i röd kavaj den stundande högtiden till ära.

Julallsångskvällen inleddes med "It's the most wonderful time of the year". Därefter fick publiken sjunga med i en rad låtar kända från barndomens luciatåg, bland annat "Se det snöar" och "Midnatt råder".

Gabriel Forss bjöd vidare på "En stjärna lyser så klar" som han berättade att hans vän Tore Aas skrivit musiken till. Han bjöd också på "Ge mig ett mirakel" som finns med på den julskiva som Gabriel Forss släppte i fjol, där han samlat låtar som följt honom genom åren.

— Jag har fått höra att skolelever tagit upp den här låten. Det känns väldigt speciellt att få en egen jullåt som lever vidare, konstaterade han innan han tog ton för att sjunga om att det viktigaste inte är vad man får, utan vem man har hos sig när det står den 24 december i almanackan.

Angela Holland bjöd också på solosång, i "Have yourself a merry little Christmas". Tillsammans införde de också gospel på repertoaren.

Gabriel Forss berättade att han tittat på julfirandet runt om i världen och han delade med sig av traditioner han funnit, bland annat att tomten på Island knackar på dörren varje dag från den 12 decemeber fram till jul.

— Och visste ni att i Venezuelas huvudstad Caracas stänger man av gatorna för trafik, för att människorna ska ta sig till kyrkan, på rullskridskor. Och i en provins i Peru träffas man och gör upp om gammalt groll. Man ses på torget och pucklar på varandra.

Allsångspubliken fick vidare sjunga med i Triads "Tänd ett ljus" och psalmen "Härlig är jorden", vilket blev ett av de mäktigaste ögonblicken den här kvällen.

Kvällen avslutades med julsångernas julsång "Oh helga natt". Då föll snön utanför Pingstkyrkan.

Gabriel Forss

Gabriel Forss är Sveriges främsta körledare.

Varje vecka samlar han mer än två tusen sångare i Stockholm, Göteborg och Malmö.

2011 kom han tvåa med Team Gabriel i Körslaget i Tv 4.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

PingstkyrkanGabriel ForssKatrineholmJulMusikjulmusik
Relaterat