Åsa Cederqvists utställning "En sorts metabolism" öppnar den 13 oktober i konsthallen i Ängeln. Foto:

Form och färg med lekfull närvaro

Konst

Med vardagslivets färger och ting i oväntade former vill Åsa Cederqvist öppna sinnen och skapa förutsättningar att tänka bortom det rationella.

– Jag har valt att ta med mig extremt mycket, säger konstnären Åsa Cederqvist som mitt i veckan var i full färd med att färdigställa utställningen i konsthallen i Kulturhuset Ängeln Katrineholm, en utställning som öppnar den 13 oktober.

På klädstänger finns textilskulpturer som hängs ut i väntan på sin plats i utställningen. Åsa Cederqvist jobbar platsspecifikt, gärna med utgångspunkt från våra kroppar. Det logiska och rationella får lämna plats för det mellanmänskliga, omsorgen människor emellan.

"En sorts metabolism" är titeln på utställningen. Metabolism är ett annat ord för matsmältning. Utställningen kan både ses som en helhet och som flera utställningar i samma rum. Grunden är bilder tryckta på elastiskt tyg som har fått klä olika former; håligheter, öppningar, en lek med material och former.

Just leken och den absoluta och självklara närvaro som den kräver är viktig i Åsa Cederqvists konst. Det syns exempelvis i de gulvita formerna som för den som tittar närmare har sitt ursprung i barnfamiljernas favoritmat.

– Jag fastnade för pannkakans gudomliga värld.

Pannkakan är en symbol för trygghet och barndom. För konstnären, som växte upp på 70-talet, är den också förknippad med det gränsöverskridande barnprogrammet "Vilse i pannkakan".

Pannkakan står för trygghet och barndom, men också för oket som många kvinnor bär i vardagsarbetet. Foto:

– Jag har kunnat ösa ur samma materialbank som både förälder och konstnär, konstaterar hon.

Åsa Cederqvist har många uttryck i sitt konstnärskap. Hon jobbar med skulptur, performance, installationer och – inte minst – med film. I en nu aktuell film, som har premiär nästa år, medverkar även hennes dotter och mamma. I dokumentärens och fiktionens form utforskas moderskapet och hur man räcker till.

– Att visa komplexiteten är viktigt.

Åsa Cederqvists utställning öppnar den 13 oktober. Foto:

Detsamma gäller för "En sorts metabolism". På lördag den 13 oktober är det vernissage för utställningen som sedan pågår till den 17 november. Den 8 november blir det konstnärssamtal i konsthallen, mellan konstnären och kommunekologen Linda Aldebert.

– Ingen blir gladare än jag om någon går härifrån och har fått en massa tankar, säger Åsa Cederqvist om utställningen.

Åsa Cederqvist

Har bland annat ställt ut på Norrköpings konstmuseum och på Wetterling gallery i Stockholm samt haft utställningar i Berlin och Mexico city.

Hon är också lektor på Konstfack.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonstKultur/Nöjeutställning
Relaterat