Pär Sahlin är författare och lärare och har bland annat skrivit serien om Solhjärtats hemlighet. Foto:

Författarbesök väcker läslust

Kultur

Elever på Sävstaskolan får inte bara kliva genom böcker in i en fantasivärld. De får också kliva in i huvudet hos författaren. På tisdagen mötte Pär Sahlin 100 nyfikna läsare under sitt skolbesök.

Lästraditionen är stark på Sävstaskolan i Vingåker och läsprojektet har pågått i flera år. Lärarna högläser böcker, därefter hålls textsamtal och så kommer författaren och hälsar på. Förra året besökte barnboksförfattaren Katarina Genar skolan och inspirerade eleverna.

Det är tveklöst att läslusten väcks av arbetssättet, för på tisdagen satt elever i år tre och fyra som ljus i nästan en och en halv timme när de lyssnade på Pär Sahlin.

Han har skapat tio böcker, däribland de fyra i fantasyserien om Solhjärtats hemlighet som Sävstaeleverna har tagit till sina hjärtan.

Pär Sahlin har skrivit tio böcker och två till är på gång. Foto:

Två av böckerna har de läst och frågorna till Pär Sahlin var många och väl förberedda. Vem vill exempelvis inte veta hur en fantasyförfattare skapar karaktärernas fantasifulla namn?

— Att ta ett namn baklänges kan bli ett bra fantasynamn, säger Pär Sahlin som tipsade om fler saker att tänka på för en fantasyförfattare in spe:

Att ha en hjälte är viktigt, liksom att inte låta hen vara för hjälteaktig i början. I fantasypaketet bör det också finnas en konflikt mellan ont och gott, en medhjälpare till hjälten samt hinder och möjligheter som leder fram till upplösningen.

Pär Sahlins bästa författartips

Läs, läs, läs! Om du vill bli bra i fotboll kan du träna passningar, men det är också bra att titta på hur andra gör. Det är samma sak med böcker.

Skriv ner dina idéer i en anteckningsbok så att du inte glömmer dem.

Skapa en tankekarta med handlingen. Se berättelsen som ett slalomlopp, med pinnar som du ska förbi.

Om du vill komma på namn på fantasykaraktärer kan du ta vanliga namn baklänges och skruva till dem.

I fantasy har man ofta en portal som passeras till en annan värld. Se omkring dig, där du bor, vilken plats som skulle kunna passa.

För den som vill skapa egna berättelser har Pär Sahlin ett råd som är viktigare än andra:

— Läs mycket! Det kan inspirera då det som jag läser kan påminna om något jag har varit med om eller något som jag har känt.

Själv slutade han att läsa böcker under ett par tonår innan han åter blev den bokslukare som han har fortsatt att vara genom livet.

— Det var ingen vuxen som sa till mig att läsa böcker på högstadiet. Men jag hade behövt läsa, till exempel om andra som liksom jag blev olyckligt kära.

Att vägen fram till drömyrket kan vara kurvig kan Pär Sahlin vittna om. Han ville som barn först bli arkeolog.

— Sedan ville jag bli världens bästa simmare och tränade tio pass i veckan. När jag inte blev världens bästa simmare ville jag bli rockstjärna. Då skrev jag texter och dikter och började åka runt och läsa poesi. Sedan utbildade jag mig till lärare. Och eftersom jag tycker om att skriva och berätta började jag skriva.

— Det är schyst att man får byta dröm i livet. Bara för att en dröm inte går i uppfyllelse betyder inte det att nästa inte gör det.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerKultur/NöjeLitteraturSkola
Relaterat