Livemusik på två scener, ett varierat program med både bredd och spets, fritt inträde och ett strålande väder gjorde att arrangörerna kunde konstatera att evenemanget, som arrangerades för tredje året i rad, blev en publiksuccé.

Jazz- och Bluesfestivalen inleddes redan klockan 12.00 med Katrineholms egen lysande jazzstjärna, Nisse Sandström, som gav en spelning med sin oktett.

Därefter framträdde den svenskdanska jazzsångerskan Josefine Cronholm, följd av Terese Lien Evenstad Quartet.

Artikelbild

Massivt, klassiskt och medryckande - Stengård Big band levererade en stark storbandsupplevelse.

Norsksvenska Terese Lien Evestads fina fiolspel och lite vemodiga låtar fängslade publiken, som dröjde sig kvar kanske lite längre än planerat framför scen "Ola" medan det maffiga och välkända Stengård Big Band gjorde sig redo på den stora scenen "Nisse".

Med kapellmästaren och saxofonisten Johan Stengård som frontfigur bjöds sedan publiken på en klassisk, massiv och tajt storbandupplevelse - komplett med en bandledare i anslående silverkavaj.

Miriam Aïda bjöd på latino-tolkningar av David Bowie-låtar innan det var dags för dagens mest efterlängtade akt: Rymden är en något av en jazzens supergrupp, med den norske pianisten Bugge Wesseltoft, basisten Dan Berglund och slagverkare Magnus Öström. Trions musik är just som man tänker sig rymden - gränslös och full av upptäckter, fascinerande, dramatisk, ständigt i rörelse.

Om Rymden är ett experimentellt band är Knock-Out Greg & the Juke, som fick avsluta kvällen, ett riktigt traditionellt bluesband - utom på en punkt. Bandet har ingen basist - utan kör med sättningen sång/munspel, två gitarrer och trummor.

Artikelbild

Knock-Out Greg & the Jukes fick avsluta årets upplaga av Katrineholms Jazz- och Bluesfestival.

Knock-Out Greg (heter Greger Andersson till vardags) är en riktig storfräsare på munspel, och den svängiga bluesen uppskattades stort av Katrineholmspubliken.