• Fabrizio Terranovas film "Donna Haraway: Storytelling For Earthly Survival" är en av fem filmer som visas under filmfestivalen i solparken.
1/

Filmfestival ska ge bred debatt

Katrineholm

 Film som konversationsstartare är konceptet för Kalle Brolin och Kristina Müntzing från Sunshine Socialist Cinema som använder solenergi som drivkraft. I Katrineholm kan allt från Försäkringskassan till jordens undergång bli samtalsämnen.

På lördag blir det filmfestival i ETC:s solpark i Katrineholm. Solpaneler ska få filprojektorer att snurra. Konstnärerna Kristina Müntzing och Kalle Brolin kommer att köra in med sin gula gamla postbuss och visa film med hjälp av sina solcellsladdade batterier, som klarar 90 minuters filmvisning.

– Vi experimenterar med sättet att visa konst på och vi visar andra människors konstverk, säger Kalle Brolin och förklarar att Sunshine Socialist Cinema föddes för sju, åtta år sedan i skånska Höja.

Kalle Brolin och Kristina Müntzing i Sunshine Socialist Cinema låter film bli utgångspunkt för ett samtal som kan bidra till att bygga samhället.

Höja ligger i trakten av Ängelholm. Kalle Brolin förklarar att det politiskt sett är en borgerlig kommun. De ville där skapa en plattform för en bredare diskussion, med film som samtalsstartare.

– Vi tänker att man utifrån konstvideo kan dra i gång diskussioner om allt möjligt i livet. Publiken kan ta konversationen vart de vill, säger han och har erfarenhet av diskussioner med väldig bredd i samband med filmvisningarna i Höja, som besöks av människor med varierande åsikter och politiska inriktningar.

Om filmpubliken i Katrineholm är lika diskussionsvillig visar sig på lördag. Diskussionen följer efter filmvisningen.

Fem filmer kommer att visas, en i ett av solparkens växthus och övriga på Sunshine Socialist Cinemas medhavda utomhusbio. Här finns filmer som kan ge diskussioner om allt från normer, feminism, miljö, elproduktion, vattenkraft, försäkringskassan och andra myndigheter.

– Vi kommer att knyta ihop publikdiskussionen, säger Kalle Brolin och påpekar att de inte kommer med någon förutbestämd bild av vad diskussionen ska handla om, utan med en vilja att väcka frågor och fånga upp åskådarnas tankar efter filmerna.

– Hur ska vi leva? Det är publikens tolkningar av filmen som ger diskussionen. Ingen blir bortjagad för att man tycker fel, säger han och förklarar att Sunshine Socialist Cinema önskar att konst ska kunna bidra till byggandet av en bättre tillvaro.

Kristina Müntzing, ena halvan av Sunshine Socialist Cinema, är redo att visa film i Katrineholm på lördag och ge filmbesökarna chansen att prata om sina intryck i ett samtal efteråt. Foto:

Sunshine Socialist Cinema tänker nästa sommar turnera mer med sin gula postbuss och skapa utomhusbio på flera platser. Inspirationen kommer från tiden då de båda konstnärerna bodde i Argentina och mötte gratis utomhusbio i parkerna, där illegalt nedladdade filmer visades och diskuterades.

Bakom arrangemanget finns även Art Lab Gnesta som vill skapa möten mellan människor och konstnärer, och mellan konst och samhälle. Medarrangörer är även ETC El och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

– För Art Lab Gnesta är det här början på längre samarbeten med både Sunshine Socialist Cinema och ETC El. För närvarande arbetar vi med att bygga ett 125 kvadratmeter stort växthus i Gnesta som med hjälp av ETC El kommer att vara tempererat och spegla klimatet i Saqba i Syrien, säger Sebastian Dahlqvist, curator på Art Lab Gnesta.

Filmerna på filmfestivalen

Filmerna som visas är:

"Donna Haraway: Storytelling For Earthly Survival" av Fabrizio Terranova, som är en dokumentärfilm om vetenskapsteoretikern, vetenskapshistorikern och feministen Donna Haraway, hennes tankesätt kring hur vi kan förhålla oss till världen.

"The Giant Knotweed Panflute Ensemble" av Ingela Ihrman.

"The Fall of Communism" av Hannah Black

"Tutorial: How to make a short video about Extinction" av David Blandy

"How to Civilize a Waterfall" av Hanna Ljungh, som du kan kolla på här:

[custom-embed script="aHR0cHM6Ly92aW1lby5jb20vOTgwMjY2MTg="]

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKultur/NöjeMiljöPolitikfilm
Relaterat