Då Scenkonst Sörmland har minskat på stödet till fristående kulturarrangörer har i år ett antal av dem gått samman om en katalog och en hemsida under namnet Musik i sörmländska kulturmiljöer, musikisormland.se. Carl Pontén är en av dem som medverkar för att nå ut med sina arrangemang. Foto:

Festival 25 för envis general

Musik

För 25:e gången tar Carl Pontén snart emot musiker från hela världen på hemmaplan. Julitafestivalen är ett måste för kammarmusikpubliken som gärna åker långt för att lyssna.

1994 var första året som katrineholmaren och pianisten Carl Pontén samlade musikervänner till en festival på Julita gård.

I år arrangeras den internationella kammarmusikfestivalen mellan den 1 juli och den 5 augusti, med en konsert varje söndag i museibyggnaden. Publiken kommer att märka på inramningen att det är den 25:e festivalen i ordningen.

– Det hade jag inte trott från början, att jag skulle hålla på så länge. Men jag vet att jag är envis, säger Carl Pontén.

Festivalgeneralen, som under åren har haft ovärderlig hjälp av ideella krafter för att ro festivalerna i hamn, tycker att det är lika roligt nu som då.

– Det är minst lika viktigt som det var i början. Vi vet att vi skapar något i stunden som ger folk en upplevelse. Kulturen berättar något om vilka vi är som människor, säger Carl Pontén som tycker om att Julitafestivalen ökar bredden och mångfalden i kulturutbudet.

Ett exempel på det sistnämnda är möjligheten att på Julita gård lyssna till akustiska instrument och oförstärkta röster. Det är inte så vanligt numera.

Årets program inleds alltså den 1 juli med duon Nikolay Prokopiev och Artem Davtyan. De spelar domra, som är en rysk luta, respektive bayan som är en typ av dragspel.

Bland årets artister finns även vinnaren av guldmedaljen i den stora Tjajkovskij-tävlingen i Moskva 2007, Sergey Antonov. Cellisten är välkänd för Katrineholmspubliken då han också vann första pris i Swedish International duo competition 2003. Sergey Antonov bor nu i New York, USA och framträder i Julita tillsammans med Carl Pontén. Den sistnämnde framträder även tillsammans med oboisten Andrea Bischoff från Schweiz som är solo-oboist i Luzerns symfoniorkester.

Julitafestivalen gästas i år också av fjolårets vinnare av Swedish International duo competition, den japanska Trio Ambra med Yuki Ishihara, Haruma Sato och Ken Nakasako.

För Carl Pontén består försommaren inte bara av allt stort och smått som det innebär att arrangera en musikfestival. Han behöver också förbereda sig för att medverka i tre av konserterna.

– Nu måste jag vara hård mot mig själv och öva fyra timmar per dag.

Programmet

1/7 Nikolay Prokopiev, bayan, Artem Davtyan, domra. 8/7 Ann Wallström, violin, Mayumi Kamata, cembalo. 15/7 Trio Ambra, Yuki Ishihara, violin, Ken Nakasako, piano, Haruma Sato, cello. 22/7 Andrea Bischoff, oboe, Carl Pontén, piano. 29/7 Sergey Antonov, cello, Carl Pontén, piano. 5/8 Henrikka Gröndahl, sopran, Jeremy Carpenter, baryton, Carl Pontén, piano.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

JulitaKonsertKulturMusik
Relaterat