Jang Vojses julkonsert "En riktig jul" fick stående ovationer i helgen i Tallåsaulan. Foto:

Enastående julmys, Jang Vojses

Recension

Sju unga vuxna som sjunger flerstämmigt i en vokalensemble. Det låter inte i första taget som något som skulle fylla stora delar av Tallåsaulan med en helt hänförd publik. Men Jang Vojses gjorde just det, och gruppens julkonsert "En riktig jul" på lördagen kan inte sammanfattas som något annat än sensationellt bra.

Det är ren lycka att se och höra detta Katrineholmsgäng som jobbar mycket hårt för – och lyckas med – att inte sätta en enda ton fel. Ovanpå det smittar Jang Vojses med pur sångglädje. Den i publiken som inte lämnade aulan proppfull av julstämning efter lördagens konsert, eller den som ges under söndag eftermiddag, måste vara Grinchen.

Frida Jalstrand, Linnéa Karlsson, Hanna Mårtensson, Charlotte Göthberg, Emil Wallgren, Christofer Andersson och Gustav Karlsson i Jang Vojses öppnade 23 musikaliska luckor med jullåtar som valts med omsorg (pausen var lucka 13).

Var och en av sångarna hade fått välja en egen "lucka", och en av de stora fördelarna med ensemblen är att de sju inte bara låter så bra tillsammans. Var och en är en utmärkt solist. Emil Wallgren gjorde "A child is born" som en äkta crooner, Hanna Mårtensson rev av souldoftande "This Christmas" med djup i rösten och Charlotte Göthberg wailade i "O holy night" så att änglarna log. Och det var bara några av många strålande sånginsatser. I "Tänd ett ljus" klådde Jang Vojses originalet med hästlängder.

Foto:

Kan det bli för mycket av det goda? Det skulle det kunna bli, om inte Jang Vojses hade ess i rockärmen i form av humor och lite bus. I ett nummer dök de upp i "fula" jultröjor, i ett annat förvandlades Charlotte Göthberg och Christofer Andersson till Ginger Rogers och Fred Astaire och tog en svängom. I "Jingle bells" blev de fyra kvinnorna i gruppen Andrew Sisters och Gustav Karlsson var den borne underhållaren i mellansnacket.

Och så var det snyggt. Ljudet var bra, ljuset också och på scenen tronade en gigantisk gran som skapade stämning. Ibland föll snön och ibland sjöng gruppen sittande i "vardagsrummet" som byggts upp på scenen.

Det högst kompetenta husbandet, med Thomas Ronach, Johannes Annfält, Olle Ronach, Simon Engvall och Richard Forss (alla utom den sistnämnde ingår också i Katrineholmsrevyns orkester) var en viktig kugge i detta julmyshjul. Richard Forss saxsolo i "Rockin' around the Christmas tree" kunde få vilken julmusiknörd som helst att rysa av välbehag. Och innanför bandets egen "lucka" fanns "Karl-Bertil Jonsson, 14 år" samt en rockig "Rudolf med röda mulen".

  • Frida Jalstrand har en strålande sopranröst och inledde med "Koppången" ackompanjerad av Gustav Karlsson, Linnéa Karlsson, Emil Wallgren och Johannes Annfält. Foto:
  • Richard Forss, Simon Engvall och Johannes Annfält i husbandet. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Gustav Karlsson är föreställningens producent och skötte också mellansnacket. Foto:
  • Foto:
  • Christofer Andersson sjöng och spelade "Have yourself a merry little Christmas". Foto:
1/

"En riktig jul" är en föreställning som skulle kunna gå på betydligt större scener än Tallåsaulans. Jang Vojses kan gå hem, fira jul nöjda och glada och så damma av sin föreställning till nästa jul igen. För det här borde betydligt fler få möjlighet att se.

Konsert

"En riktig jul"

Julkonsert med Jang Vojses och husbandet

Tallåsaulan, Katrineholm den 15 december

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

JulKonsertKultur/Nöjerecension
Relaterat