Hampus Nessvold. Foto: Sotarn

En perfekt bok för höstlovet

Krönika

Selma Merdovic har funnit den ultimata lovboken.

Det var sent när jag kom hem. Jag hade varit på redaktionen och hämtat nya böcker och jag hade fått med mig en hel hög. Överst låg en bok med en fantastisk omslagsillustration, en bok som jag var särskilt sugen på att läsa. “Ta det som en man”, hette den. Jag öppnade den och började läsa – och just då var det som om jag fått någon slags besvärjelse över mig. Det var helt omöjligt att lägga undan den!

Jag låg vaken i flera timmar, läste och kollade på de fina illustrationerna. Inte förrän jag läst ut hela boken kunde jag lägga ifrån mig den.

Förutom de fina illustrationerna och de klipska texterna, innehåller Hampus Nessvolds “Ta det som en man” flera sidor med frågor som läsaren själv kan reflektera över. Boken kommer även med ett eget soundtrack, albumet “Be a man” på Spotify. Albumet innehåller sju låtar, var och en kopplade till ett kapitel i boken. Titelspåret “Be a man” ger mig rysningar när jag lyssnar på den, och det är som om bokens budskap blir än tydligare till tonerna av musiken.

“Ta det som en man” handlar om hur det är att vara tonårskille i dagens samhälle. Om hur du förväntas vara, och hur det är när man inte lever upp till de förväntningarna.

Boken är skriven på ett naket, självutlämnande och helt ärligt sätt. Det är just den här ärligheten som fångar läsaren. Berättelsen om en ung kille som aldrig var som de andra men som lyckats i livet ändå.

Att Nessvold väljer att bryta tystnaden kring det hårda klimatet som tonårspojkar växer upp i är så viktigt, just eftersom många mår dåligt men upplever att de inte har någon att vända sig till.

“Ta det som en man” är smart skriven och kombinationen text, bild och musik är genialisk. Nessvold har gjort ett fantastiskt jobb med den här boken, som kan beskrivas som ett litterärt påskägg fyllt med text och bild. Boken är hans första, men han är inte helt ny med skrivandet, han har även under en längre tid skrivit manuset till humorradioprogrammet “22 kvadrat” som sänds i P3. Det är tillsammans med vännerna William Spetz och Linda Ulfhielm som han skapat “22 kvadrat”.

Nessvold rekommenderar att boken läses av alla som är eller känner en tonårskille, och jag instämmer helhjärtat. ”Ta det som en man” är helt enkelt perfekt höstlovsläsning!

Selmas topplista

"Saker ingen ser" av Anna Ahlund

"Gå vidare" av Rainbow Rowell

"Imorgon när kriget kom" av John Marsden

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKulturLitteratur
Relaterat