Nej, Elton John kom inte med några råd om vad man fick berätta om eller inte när ”Rocketman” gjordes. Tvärtom.

Han ville inte att det skulle bli en endimensionell hyllning, säger regissören Dexter Fletcher på presskonferensen i Cannes.
Vi fick göra det vi ville. Vi fick inga påpekanden om att vi inte skulle lysa in i några mörka hörn.
Artikelbild

| Taron Egerton spelar Elton John i filmen "Rocketman" som handlar om den brittiske popstjärnans liv.

”Rocketman”, som får Sverigepremiär om några veckor, är en musikal med Taron Egerton i huvudrollen som skildrar Elton Johns liv från barndomen över framgångar och drogmissbruk till det att han frivilligt lägger in sig för avgiftning. Elton John var med på världspremiären på torsdagskvällen – och gjorde också en överraskningsspelning tillsammans med Egerton – men lämnade sedan Cannes. Han är ute på en Europaturné som nu på söndag för honom till Göteborg.

"Lärde känna honom väl"

Hur förberedde sig Taron Egerton, hittills mest känd för huvudrollen i de två ”Kingsman”-filmerna, för rollen?

Genom att tala med Elton. Jag lärde känna honom väl, jag är stolt över att nu kunna kalla honom en vän. Och jag kunde tala med honom om allt, man kan fråga honom om vad som helst och han svarar. Ibland berättar han historier som får den som lyssnar att rodna. Det är en mycket mänsklig berättelse, Elton är människa, svarar han.
Artikelbild

| Elton John i specialgjord jacka på röda mattan i Cannes.

Är då "Rocketman" en sann berättelse? Både och.

Vi berättar om honom inspirerade av hans liv. En del är påhittat, låtarna kommer inte i rätt ordning, så det är inte en traditionell biopic. Det var underbart att se Elton och hans låtskrivarpartner Bernie Taupin under visningen. Jag talade med Elton efteråt, han var mycket lycklig, säger Taron Egerton.
Artikelbild

| Elton John och skådespelaren Taron Egerton uppträdde i Cannes på en fest med anledning av premiären för "Rocketman".

Inspirerade av Eltons klädstil

Samma sak gäller musiken och kostymerna. De sistnämnda är inspirerade av Elton Johns klädstil, men ser inte ut exakt som hans kläder.

Artikelbild

| Taron Egerton böjer sig ned och knyter Elton Johns skosnören på röda mattan när filmen "Rocketman" presenteras i Cannes. Bryce Dallas Howard, Kit Connor, David Furnish, regissören Dexter Fletcher, Richard Madden, Adam Bohling och Giles Martin tittar roat på.

Och låtarna, jag jobbade på att göra dem till mina egna, konstaterar Egerton.

Bryce Dallas Howard spelar Elton Johns mamma. Hon tycker att det känns bra att kunna hylla Elton John och dennes samarbetspartner Bernie Taupin medan de fortfarande lever.

De flesta biopics görs ju när personen de handlar om har avlidit.

Dexter Fletcher har inte bara regisserat ”Rocketman”, det var också han som fick ta över regijobbet på "Bohemian rhapsody” när den ursprunglige regissören Bryan Singer fått lämna jobbet. Men Taron Egerton vill inte höra talas om några jämförelser.

Jag är självfallet stolt över att vår film nämns samtidigt som ”Bohemian rhapsody”, men vår film är en musikal, det är inte den. Den är en helt annan sak. Och Rami Malek var helt fantastisk, han är en av de bästa skådespelare vi har just nu.