Jacob Axell och Jesper Kieksi i en av Åsa folkhögskolas replokaler. Nu laddar de med klasskamraterna inför Åsafestivalen den 25 och 26 maj. Foto:

Elevernas festival rundar av året på Åsa

Musik

De roddar, lagar mat, fixar teknik, sköter utsmyckning, marknadsför – och framträder. Åsa folkhögskolas festival är i allra högsta grad ett gör-det-själv-evenemang där eleverna får kliva fram som fullfjädrade arrangörer.

Skolåret på Åsa folkhögskolas musikkurs i Sköldinge får en festlig avslutning med Åsafestivalen.

– Den är helt elevstyrd. Vi gör allt själva, utan lärare, säger Jesper Kieksi som snart har gått två år på utbildningen.

Åsafestivalen arrangeras som en vanlig musikfestival, men i miniformat. Den sätter eleverna på prov då de förutom att framföra musiken i olika konstellationer också ska laga mat till besökarna, rodda med instrument och annan utrustning, sköta ljud och ljus och göra PR.

– Förra året gjorde vi soppa till 100 personer. Det blev en hel del soppa, minns Jacob Axell som tillsammans med Jesper Kieksi ingår i PR-gruppen.

Båda är östgötar, har trummor som huvudinstrument men spelar också piano. Tillsammans med de övriga 21 klasskamraterna ska de bjuda på allt från jazz till partymusik under festivalen den 25-26 maj.

Festivalen är i allra högsta grad till för allmänheten och sparkas i gång på fredagskvällen med smakprov på de ensemblearbeten som klassen har gjort under året.

På lördagen efter lunchtid skruvas festivalkänslan upp med en utomhusscen och på kvällen flyttar festligheterna inomhus.

– Det blir allt från jazz till partyband, säger Jesper Kieksi.

Utbildningen är bred och ska ge eleverna en grund att stå på för en fortsatt karriär som musiker. Förutom teori och praktik på skolan går eleverna in i studion och spelar in material och ger sig också ut på turnéer.

– Vi lär oss allt från att boka spelningar till att rigga, säger Jacob Axell.

Det är inte ovanligt att folkhögskoleeleverna fortsätter med musikstudier på högskolan.

– Jag har sökt musikhögskolan och vill bli lärare. Att kunna försörja sig helt på musiken är få förunnat, säger Jesper Kieksi.

Jesper Kieksi vill ha musiken som yrke. Foto:

För Jacob Axell är musiken mer som en hobby.

– Jag spelar med band på fritiden, det har gått bra.

Åren på Åsa folkhögskola gav honom tid att dels ägna sig åt hobbyn, dels fundera på framtiden. Nu vill han fortsätta studera, till miljövetare.

Festivalen i maj blir bland det sista som musikklassen gör tillsammans.

– Vi ska spela och ha roligt – och visa vad vi gör på skolan, säger Jacob Axell.

Musikkursen

Åsa folkhögskolas musikkurs inriktar sig på afroamerikansk musiktradition, alltså jazz, blues, rock, pop, med mera. Varje tioveckorsperiod med undervisning avslutas med studioinspelning och en veckolång turné.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

SköldingeKultur/NöjeMusikfestival
Relaterat