• Västra Sörmlands järnvägshistoriska sällskap ser en stor nyfikenhet kring Sellbergska villan på Djulögatan 21. Foto:
  • Foto:
1/

De visar Sellbergska villan

Katrineholm

Gunnar Sellberg ville att trädgården vid huset på Djulögatan i Katrineholm skulle vara öppen för alla.

– De som är nyfikna bjuder vi in, säger Lars Larsson, ordförande i Västra Sörmlands järnvägshistoriska sällskap som i dag disponerar fastigheten på rivningskontrakt.

Gunnar Sellberg föddes 1924. Han växte upp med föräldrarna i huset på Djulögatan 21, ett hus som hans farfar byggde 1884 och som är ett av Katrineholms äldsta.

Gunnar Sellberg blev konditor och drev legendariska Konditori Japan fram tills att han drabbades av mjölallergi 1972. Då blev han fastighetsförvaltare i Stockholm. När Gunnar Sellberg blev äldre kom han tillbaka till huset på Djulögatan. När han dog 2011 testamenterades huset till Katrineholm-Stora Malms hembygdsförening. Hans vilja var att huset skulle bli kvar i ursprungligt skick och att trädgården skulle hållas öppen för alla. 2017 lade hembygdsföreningen ut fastigheten till försäljning.

– Vi säljer i huvudsak för att vi inte är fastighetsförvaltare, förklarade Martin Edgélius, ordförande i Katrineholm-Stora Malms hembygdsförening, i Katrineholms-Kuriren då.

Katrineholms kommun köpte fastigheten för 2,2 miljoner kronor.

– Vi behöver skaffa oss mer mark och det här är ett strategiskt läge, väldigt centralt. Sedan vad det kan tänkas bli, om det blir bostäder eller något annat, det får vi börja diskutera nu, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) köpet i KK.

Kommunen förklarade att huset sannolikt kommer att rivas då det står klart hur tomten ska utvecklas. Än så länge finns inga planer för tomten.

– Vi har inte tagit ställning till det än. Nya fullmäktige får ta tag i den frågan nästa år. Men det finns ingen stress, säger Göran Dahlström i dag.

I våras flyttade Västra Sörmlands järnvägshistoriska sällskap åter in i huset och har fått ett rivningskontrakt av kommunen. De bidrar till att visa hus och trädgård enligt Gunnar Sellbergs vilja.

– Vi hoppas vara kvar här i tio år kanske. Det går sakta, säger Lars Larsson om kommunens planer för fastigheten.

– Vi har burit in grejer och röjt lite i trädgården, säger Lars Larsson och förklarar att huset är tomt sånär som på lite bord som möjliggör mötesverksamhet.

Onsdagar varje vecka har föreningen sammankomster i huset och nästan varje gång dyker någon nyfiken besökare upp som föreningen visar runt och bjuder frukt i trädgården.

– Trädgården är i ursprungligt skick. Vi klipper gräs och häckar. Flera av dem som är med i vår förening har träffat Gunnar, säger Lars Larsson.

Gunnar Sellbergs stipendium

Musikintresserade konditorn Gunnar Sellberg testamenterade två miljoner kronor till Musikens hus akademien i Katrineholm för att främja musiklivet för unga. En del av pengarna har avsatts i en stipendiefond, där två stipendier à 10 000 kronor delas ut varje år i samband med Gunnar Sellbergs födelsedag, 25 augusti. Årets utdelning sker på söndagen i Musikens hus.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKultur/NöjeKulturhistoria
Relaterat