• I föreställningen "Nattsvart" hyllar dansprofilens elever Avicii. Föreställningen framförs för skolkamrater, men även en kvällsföreställning planeras. Bilden är från en repetition. Foto:
  • Foto:
1/

Danselever hyllar Avicii

Dans

Styrka, stöd och sammanhållning; eleverna på Järvenskolan Södras dansprofil har på eget initiativ skapat en dansföreställning om ett mycket angeläget ämne: psykisk ohälsa. Mitt i projektet blev temat mer aktuellt än någonsin.

Det är inte tjo och tjim och en glättig yta som högstadiets danselever ska visa med föreställningen "Nattsvart" i Tallåsaulan den 14 maj. De har gått djupare för att i modern dans utforska ett tema som berör alla på något sätt. Enligt en rapport från Socialstyrelsen i slutet av förra året har psykisk ohälsa de senaste tio åren ökat med mer än 100 procent hos barn mellan 10 och 17 år. Främst handlar det om depressioner och olika ångestsyndrom.

Dansprofileleverna hade först vikarie ett par veckor i höstas på lektionerna. När dansläraren Anna Holmkvist Fridh var på plats hade eleverna redan bestämt att de ville göra en föreställning på nämnda tema. De hade själva hållit ett möte och en imponerad Anna Holmkvist Fridh hade mer eller mindre bara att börja jobba utifrån elevernas initiativ.

– Vi diskuterade ämnen som är viktiga för samhället och ville göra en föreställning med ett budskap, berättar eleven Matilda Karlsson.

Foto:

Först ville eleverna gestalta ett ämne som kroppsideal eller girl power, men så valde de psykisk ohälsa eftersom fler människor berörs av det temat.

Mitt i arbetet med att repetera dansföreställningen "Nattsvart" kom beskedet att mångas idol och förebild, Tim "Avicii" Bergling, valt att avsluta sitt liv. Temat blev då än mer angeläget och i föreställningens final hyllas artisten.

Under läsåret har eleverna fått uppgifter i koreografi av Anna Holmkvist Fridh och jobbat fram sina dansnummer på temats olika sidor.

– Vi har valt musiken själva, bland annat låtar som man lyssnar på när man själv har mått dåligt, säger eleven Darya Ardalan.

"People help the people" med Birdy är en av de omsorgsfullt utvalda låtarna, liksom Lalehs "Bara få va mig själv".

Foto:

Som sagt blir det inte någon ljus och färgsprakande föreställning i aulan. Men den handlar desto mer om att ge styrka och att tala om att ingen är ensam.

– Vi vill att man ska våga visa om man mår dåligt, säger Matilda Karlsson.

– Och att det är okej att må dåligt, säger Linnea Eriksson.

Darya Ardalan tycker att arbetet med föreställningen har varit viktigt på mer än ett sätt.

– Vi i dansprofilen har skapat band med varandra, blivit tajtare, säger hon och Matilda Karlsson inflikar:

– Och vi har pratat mycket om vad vi vill att numren ska förmedla.

Dansprofilen

Dans är ett av Järvenskolan Södras profilval, tillsammans med bland annat fotboll, musikklass, matematik och ord och bild. Profilundervisningen är 90 minuter per vecka.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Dans Kultur/NöjeSkola
Relaterat