Dessa fyra Yorkshire Terriers ingår inte i dansshowen. Men Bobby, Billy, Benni och Zorro är välkomna att spana in när hundkompisarna uppträder i Vingåker. Foto:

Dansar med hundar

Vingåker

Schipperken Ticko ville inte dansa med Lena Westling. Då tog tollaren Moses plats som kavaljer. Båda fyrbeningarna kommer att vara med när ett gäng hundar och hundförare kliver upp på scenen och bjuder på dansshow i Vingåker.

– Ticko ville inte dansa med mig, han ville hellre dansa med sin matte, säger Lena Westling, som till yrket är danspedagog.

Men i dansshowen Bästisar är hon ändå en av en lång rad artister, där i alla fall hälften av dansarna har fyra ben.

När Ticko nobbade Lena Westling fick hon i stället chansen att dansa med den rödaktiga tollaren Moses.

– Han har svårt att vara still och vill att det ska hända saker, säger Lena Westling om sin danspartner tollaren Moses (som är en hund av detta slag). Foto:

Det hela började med att Vingåkers hundklubb skulle arrangera en kurs i social träning. Tanken med sådana kurser är att ge hund och hundförare vana att umgås med andra hundar och människor.

Koreografen Micke Strid, på Scenkonst Sörmland, fick idén att para hundklubbens sociala träning med ett communitydansprojekt. I communitydans är viljan att låta den som inte är professionell dansare att ändå få chansen att uttrycka sig genom dans. En danskonstnär leder arbetet och i detta fall har det alltså varit Micke Strid.

– Jag tror att det är unikt med ett communitydansprojekt med hundar och människor, säger Lena Westling och berättar att hundar och hundförare träffats och repeterat ett par gånger i veckan sedan i maj.

Micke Strid har instruerat hur rörelserna och formationerna ska ta sig ut. Lena Svensdotter Johansson, ordförande i Vingåkers hundklubb, har stått för momenten med hundarnas sociala träning.

Lena Westing förklarar att det handlar om ett samspel mellan rörelser som människorna gör och rörelser som hundarna genomför. Allt sker ackompanjerat av ljud och ljus.

– Det är glädjefyllt att dansa med hundar, säger Lena Westling. Foto:

– Från början var vissa hundar jättestressade, som Ticko som inte ville lyssna på mig. Men sedan funkade det jättebra, säger hon och förklarar att repetitionsarbetet alltså gett resultat.

– Nu dansar Ticko också. Han ställer sig på bakbenen och matte tar tag i tassarna, säger hon.

På onsdagskvällen, 15 augusti, finns chansen för alla som är nyfikna att se hur det hela tar sig ut. Då framträder Aisha, Chippen, Doddi, Freja, Ticko, Moses och de andra för allmänheten på Vingåkers hundklubb, vid klubbhuset, bakom slottet i Säfstaholms slottspark.

– Alla hundar har sin egen danskaraktär, säger Lena Westling och förklarar att de dansande hundarna är av olika raser, storlekar och färger.

Ytterligare ett framträdande är inplanerat till lördag 18 augusti på äldreboendet Humlegården i Vingåker. Även det framträdandet är öppet för allmänheten och showen avslutas med att danssugna har chans att bli uppbjudna.

Men dansar verkligen hundarna?

– Ja, de dansar! Och vissa hundar vill verkligen göra rörelserna. De vet vad de ska göra på kommandoordet "dansa". Jag har aldrig dansat med hundar förut, men det är glädjefyllt. Både matte och hund blir glada och att göra det här tillsammans är mysigt, säger Lena Westling.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerDans HusdjurKultur/Nöje
Relaterat