När David Dencik först läste journalisten Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare" blev han chockad – och enormt intresserad.

Historien om hur Sture Bergwall, som tog sig namnet Thomas Quick, erkände en mängd mord, dömdes för åtta av dem och sedan blev helt friad skakar fortfarande David Dencik:

Alla borde fundera över hur det här kan hända. Det är ju inte en person som har havererat, utan en mängd personer som kollektivt har misslyckats med sina uppdrag.
Artikelbild

| "Det började med att jag inte kunde förstå hur Sture Bergwall erkände mord som han inte hade begått. Sedan var det hisnande hur hela historien bara växte", säger David Dencik som spelar Thomas Quick/Sture Bergwall i filmaktuella "Quick".

Den 20 september är det premiär för "Quick" – filmversionen av Hannes Råstams historia. David Dencik spelar titelrollen och har också fungerat som exekutiv producent. Han erkänner att det svåraste egentligen inte varit skådespeleriet utan att kunna backa och låta andra tycka till.

Jag har grottat så mycket i researchen, för mig har precis allt varit viktigt. Jag är tacksam för att Helena (Danielsson, producent), Mikael (Håfström, regissören) och Jonas Karlsson kom in och lugnade ner det hela. Hade det bara varit upp till mig hade vi filmat allting, då hade de blivit en lång, lång tv-serie på två säsonger.

"Inte folklig"

Trots att David Dencik har varit i branschen i 20 år och jobbat internationellt, med storheter som Steven Spielberg och Jane Campion, lever han ett relativt ostört liv privat.

Artikelbild

| Mötena mellan journalisten Hannes Råstam (Jonas Karlsson) och Thomas Quick/Sture Bergwall (David Dencik) på rättspsykiatriska kliniken i Säter är centrala för handlingen i filmen "Quick".

Det är skönt, jag ser ju hur besvärligt det kan vara. Jag tycker om att kunna hämta på dagis och köpa blöjor. Jag får faktiskt inte mycket uppmärksamhet alls.

TT: Du är ju sällan med i typ frågesporter på tv?

Artikelbild

| Journalisterna Hannes Råstam (Jonas Karlsson) och Jenny Küttim (Alba August) jobbar på SVT när de börjar nysta i fallet Thomas Quick. Pressbild.

Jag kanske borde det? Jag fick en gång förfrågan av Tina att laga mat i tv. Hon ville åka till Svalbard och laga mat, då tänkte jag – absolut. Men jag ville inte att det skulle vara några kameror med. Och då föll ju deras incitament förstås. Men annars brukar jag inte få de där frågorna. Jag vet inte vad det är för fel på mig, jag är nog inte folklig på det sättet.

Gorbatjov och Bond-roll

Artikelbild

| David Dencik i rollen som Thomas Quick/Sture Bergwall i journalistthrillern "Quick". Pressbild.

2019 har varit ett bra år för David Dencik, han spelade advokat i Netflix-succén "Störst av allt" och så dök han upp i rollen som Michail Gorbatjov i hyllade HBO-serien "Chernobyl".

Hur fan skulle jag kunna säga nej till att spela Gorbatjov i en HBO-serie? Men jag var ju så väldigt maskerad, jag satt i den där stolen i fem timmar varje morgon. Det hade ju lika gärna kunnat vara du som spelade honom.

TT: Det tror jag inte.

När vi ändå höll på så mycket hade vi ju kunnat göra lite fler scener. När han tog en fika eller så. Putsade skorna. Han måste ju ha gjort något annat än att ha suttit vid det där bordet. Men det var väldigt hedrande i en egen kategori av hedrande uppgifter.

"Ett privilegium"

Framför allt har året präglats av pendling till London, för inspelningen av den kommande Bond-filmen "No time to die". David Dencik spelar en rollfigur vid namn Waldo. Mycket mer avslöjar han inte.

Jag föredrar att inte säga så mycket alls för det blir bara bekymmer. När jag fick rollen visste jag inget om något, sedan fick jag åka till Jamaica och då fick jag en halv manussida där det stod att jag skulle "se förvirrad ut". ”Shit alltså", tänkte jag. Men där började jobbet och sedan har manuset pytsats ut efterhand. Nu är jag inne i det och vet mycket mer.

Intresset är enormt. Inte minst i London, som präglas av Brexit, beskriver Dencik.

Det samlar nationen. Jag har aldrig stött på så mycket allmänintresse. Bond är lite som britternas Quick, ha. Det är ett privilegium att jag får trava runt i en Bond-film, säger David Dencik.