• Thåström och Ebba Grön på Dud-konsert på Safiren. Foto:
  • Zabba Å Zlå med Zabba Zizsterz, på körsång, intryckta i en Volvo 145 på Drottninggatan i Katrineholm. Bakre raden från vänster Eva Sievert Läckgren, Pär Lindström, Mia Helén (tidigare Olsson), Lotta Göterfelt, Catarina Värmon (Gezelius). Främre raden: Lars Halvarsson, Per Lindkvist, Thomas Mokvist, Pelle Halvarsson och Joakim Lindberg (utanför på huk)
  • Lotta Malmström sjöng i Veckans Tröst. Foto:
  • Plura och hans Eldkvarn var ofta på besök i Katrineholm.
  • Raketerna spelade före Ebba Grön på Safiren. Foto:
  • Per Gessle skriver autografer på Safiren. Foto:
  • Tomas Sirrewius. Foto:
1/

Boken om rockstaden är här

Musik

Ett digert arbete och en bildskatt på 5 000 foton från åren 1980 till 1983 ligger bakom boken "Rockholm" som tagit två år att producera. På fredag släpps den samtidigt som många av de gamla banden återvänder till Safiren för att spela.

Det är i Safiren i Katrineholm allt händer på fredag den 27 april. Då kommer fotografen Lasse Johansson, vars foton boken "Rockholm – när Katrineholm var Sveriges rockhuvudstad" är baserad på, att sitta och signera sitt verk. Samtidigt återvänder mängder av artister från den gamla goda rocktiden i Katrineholm och får allt att hända igen – för en enda kväll.

"Rockholm" är över 300 sidor pur nostalgi och många är de textförfattare som bidragit till bokens tillkomst, men inget vore möjligt utan Lasse Johanssons unika bilder.

Runt 1980 arbetade han som fritidsledare på fritidsgården Pansardazzet på Södra skolan. Han undervisade också eleverna i fotografering. Och så plåtade han dessa elever jämt och ständigt, inte minst då den nystartade kulturföreningen Dud, Drag utan drog, ordnade rockkonserter lite varstans i Katrineholm.

– Jag var engagerad i alla konserter och fotograferade många av dem mellan åren 1980 och 1983, säger Lasse Johansson.

En av de mest minnesvärda händelserna under dessa år tycker han var när det brittiska rockbandet Sniff 'n' the Tears kom till Katrineholm.

– Det var stort att få hit dem, det var inte ofta man fick hit ett så stort band. De var ute på världsturné då, säger Lasse Johansson.

Fotografen själv, Lasse Johansson. Foto:

Ett annat minne han direkt nämner är det brittiska post-punkbandet Theatre of Hate som lirade i Pansardazzets något för trånga lokaler.

– Det hade aldrig gått i dag, konstaterar han och skrattar.

Vid den här tiden var Katrineholm en verklig rockstad i Sverige. Vissa veckor kunde det vara fem konserter på en vecka, berättar Lasse Johansson.

Boken "Rockholm" har tre redaktörer och vid sidan av Lasse Johansson finns även Mats "Flugan" Fredriksson. Han är gammal kompis med Lasse och har ansvarat för det grafiska arbetet.

För två år sedan, våren 2016, slog sig de tre redaktörerna ner och visste inte alls vartåt det barkade, berättar Mats Fredriksson. Den stora mängden unika bilder skulle utgöra grunden men till det behövdes också texter.

– Det kändes ganska lätt eftersom det fanns så mycket material att göra en bok av, säger Mats Fredriksson. Jag fick 4 000 bilder av Lasse och av dessa hamnade 600 i boken. Han har gjort ett jättejobb som scannat in dem.

Frenchette från Eskilstuna spelade på Panzardazzet i Katrineholm. Foto:

För Mats Fredriksson har bokjobbet varit som att dokumentera en historisk epok i Katrineholm. Tiden då ungdomar födda i mitten av 1960-talet fick bryta sig loss och skapa något på egna villkor, oftast genom kulturföreningen Dud som grundades 1980.

– Jag och Lasse var ju lite äldre, vi är födda i mitten av femtiotalet, men vi var med som ledare för det här. Själv jobbade jag som grafiker med Dud:s medlemstidning, säger Mats Fredriksson.

Bilderna är unika på det sättet att ingen tidigare har sett dem, menar han.

Eva Dahlgren i Duveholmshallen. Dud arrangerade. Foto:

– Lasse hade bara lagt in dem i sitt negativarkiv utan att framkalla dem. Bilderna visar en historia om vad som gick att göra när man släppte kreativiteten fri.

Bilderna visar inte bara lokala artister och band utan även tidigare osedda foton av Eva Dahlgren, Olle Ljungström, Ebba Grön och flera, berättar Mats Fredriksson.

– Det här är ett tidsdokument som visar de ungdomar som var verksamma där och då, säger han.

Arbete i Duveholmshallen före en Dud-konsert. Foto:

En av dessa ungdomar är bokens tredje redaktör Rocco Gustafsson som var 12 år då han flyttade till Katrineholm 1979 och hamnade mitt i denna musikverksamhet som formligen exploderade efter att Eldkvarn spelat i Valla.

– Det hade skrivits ganska negativt i tidningen om Katrineholm och ett gäng fritidsledare tyckte att de måste göra något, säger Rocco Gustafsson som var punkare vid den här tiden. Senare har han blivit känd musikprofil i Eskilstuna som drivit musikklubbar och arrangerat mängder av konserter genom åren.

– Jag har jobbat med musik i hela mitt liv och det skulle aldrig ha hänt utan den här starten i mitt liv.

Som den arrangör han är så är det Rocco Gustafsson som fixar releasefesten på Safiren på fredag. Han ser fram emot att få se alla gamla ansikten där, men räds också för att ha glömt många av dem.

Det är ju trots allt 35 år sedan Katrineholm blev en av Sveriges intensivaste rockstäder. Även ungdomar blir gamla, tycks det.

De uppträder på Safiren

Ett urval av de artister och band som återvänder till Safiren på fredag efter 35 år är: Slammers med gästartisten Janne Oldéus, Joppe Pihlgren från Docent Död och Docenterna, Plura från Eldkvarn, Stefan Björk från Wilmer X, Hasse Edström från Raketerna, Zabba och Zlå, Gahnfelt United, Gurra från Ebba Grön med sitt band Farsta, Backclash som kör Clash-covers, Anders "Boba" Lindström från Hellacopters.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SafirenKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat