• Efter 21 år läggs musikfesten på vårvintern i Katrineholm ner. Kvar blir minnen från många musikaliska höjdpunkter. Little Ace and the Rhythmtones gästade Live & jive 2008. Foto:
  • The Troubled Three, 2011. Foto:
  • Ant McMahon från The Intolerants, 2017. Foto:
  • Tatuering, 2016. Foto:
  • Fanny Edner Sand, Hege Sand och Richard Sand besökte Live & Jive 2014. Foto:
  • Kokomo Kings, 2013. Foto:
  • Running Wild, 2007 Foto:
  • I Flen, 2007.
  • Ökna, 2005. Foto:
  • Ökna 2005. Foto:
  • 2006. Foto:
1/

Årets rockabillyfest blir den allra sista

Nöje

Efter första helgen i februari plockas Katrineholm ner från rockabillykartan. Årets Live & jive blir den 21:a och sista. Henrik och Korena Forss sätter punkt med levande rockabillylegender på scenen.

Förra året var det 20-årsjubileum för musikfesten Live & jive. Men nu lägger det USA-baserade paret Forss ner festen. Den 2 och 3 februari rockas det för sista gången på Safiren och Statt. Orsakerna är flera, säger Henrik Forss.

— De sista sex–sju åren har rockabilly-livsstilen stagnerat i popularitet. Allt går så klart i vågor och vi har surfat bra på den vågen i drygt 15 år.

Nu är generationsskiftet ett faktum.

— Den yngre generationen diggar inte alltid rockabilly från 50-talet. Inget konstigt, egentligen.

Ett annat skäl till nedläggningen är att Korena och Henrik Forss bor i USA och därmed har svårt att ha bra koll på vad folk vill se och höra på scenen.

— Sociala medier är ett bra hjälpmedel, men man får inte den rätta fingertoppskänslan om man inte kan umgås med likasinnade ute på fester och spelningar.

Henrik Forss säger att beslutet att lägga ner Live & jive inte var svårt att ta. Planeringen och arbetet inför varje festival pågår i så gott som ett år och kräver mycket tid och energi.

— Var sak har sin tid. Vad vi har upplevt under 21 år har varit något helt underbart.

Korena och Henrik Forss är snart tillbaka i Katrineholm för Live & jive. Men årets musikfest blir den sista. Foto:

Men innan musiken tystnar ska det bli en hejdundrande fest i Katrineholm.

— Jag ser fram emot att ha skandinaviska rockabillylegenderna Red Hot Max, samt Boppin Pete 3 på scen. Det är inga som vi bokat tidigare. Sista gången Boppin Pete 3 var i Sverige var visst 1984.

Främst kommer arrangörerna att sakna kompisarna som tillkommit tack vare Live & jive.

— Många av besökarna har varit med på alla fester, alltså i 21 år. Dem har man mängder av minnen och upplevelser tillsammans med.

Live & jive har genom åren haft en trogen publik – många har varit på plats varje år. Foto:

Det finns noll risk för att Korena och Henrik Forss kommer att sitta och rulla tummarna utan Live & jive. De arrangerar bilträffen NorCal Knockout i Kalifornien som de nu ska satsa mera på, han exporterar bilar över hela världen och är frilansjournalist och hon har just avslutat en bartenderutbildning.

— Tills vi uppfunnit ett sätt att skapa tiodagarsveckor så nöjer vi oss med det.

Favoriter genom åren

Henrik Forss bästa upplevelser som han tar med sig från åren med Live & jive har varit att få se och höra 50-talsikoner som han tidigare bara hört på skiva: Jack Earl, Sid King, Huelyn Duvall, Dale Hawkins, Ray Campi, med flera.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmSafirenKultur/NöjeMusik
Relaterat