I februari filmas Proud Pictures nya kortfilm och Idéerna till kommande filmer är många, säger Julian Yderbo och Emilié Lund som alltid får ny inspiration på filmfestivaler. Crazy Pictures, filmkollektivet i Norrköping vars film "Den blomstertid nu kommer" är nominerad till en Guldbagge, är en stor förebild för Proud Pictures. Foto:

Ämnet mens blir ny kortfilm

Nöje

Filmkollektivet Proud Pictures gör i februari en ny kortfilm om något som är vardag för nästan hälften av världens befolkning, men som fortfarande omgärdas av skam och tystnad: menstruation.

De flerfaldigt prisbelönta filmarna bakom Katrineholmsbaserade Proud Pictures jobbar normbrytande och har gjort sig kända för att belysa bland annat hbtq-frågor i sina kortfilmer. Nu väntar ett ämne som det av oklar anledning fortfarande är mycket hysch-hysch kring: menstruationen.

Den som flickor i Sverige fortfarande smusslar med för att det inte ska märkas att de byter tampong på skoltoaletten. Den som innebär att unga kvinnor i vissa delar av världen ses som orena och inte får sova i sitt eget hem.

Filmkollektivet ser fram emot en intensiv helg i februari, när kortfilmen "Nåt att stoppa upp" ska spelas in i Valla. Den ska utspelas i två omklädningsrum och en gympasal, där Proud Pictures ställer sig frågan varför det är odramatiskt att blöda näsblod medan mens när något som ska smusslas med. Ämnet synliggörs både från flickors och pojkars perspektiv.

– Man ska kunna känna igen sig, säger filmkollektivets producent och grundare Julian Yderbo.

Till filmen har nya skådespelare sökts och för första gången har kollektivet haft casting, alltså låtit skådespelarna provspela för sina roller. De två huvudrollsinnehavarna kommer från Göteborg respektive Trosa och statister är lokala ungdomar.

– Vi brukar ha svårt att få folk till våra filmer. Men den här gången har det gått väldigt lätt, säger Julian Yderbo.

Han vill gärna se skådespelare utan tidigare erfarenhet i filmprojekten, inte minst för att väcka intresse för film och skådespeleri.

– Jag tror att många inte vågar vara med för att de tror att kraven är så höga, säger Emilié Lund som ansvarar för Proud Pictures kommunikation.

Men den uppfattningen vill Proud Pictures få bort. Ett sätt att få med folk är att få dem att tro att deras roller är minimala, säger Julian Yderbo. Sedan kanske det visar sig att medverkan är större än skådespelarna trott.

– Vi har sett människor växa så mycket, säger Julian Yderbo.

En som verkligen fått bekräftelse efter att ha lockats att skådespela är Fiona Broman, gängets nuvarande regissör. På Novemberfestivalen, den nationella arenan för unga filmare som räknas som SM i ung kortfilm, vann Fiona Broman förra året priset för bästa skådespelare för sin roll i filmen "Sushi". Det är bara ett i en lång rad priser som har gått till Proud Pictures sedan kollektivet startades.

Grunden lades för flera år sedan då Julian Yderbo med kompisar gjorde en kortfilm till tävlingen Noomaraton, som går ut på att skapa film under vissa givna förutsättningar på ett dygn. Ett wild card till finalen gav mersmak. Så småningom fick kollektivet namnet Proud Pictures och har haft framgångar med kortfilmer som "Felix betyder lycklig" och "Spelar roll". Fotografen Frida Hammar är en av kollektivets drivande medlemmar som kommer med nya idéer, och Julian Yderbo själv har fler än ett manus klart att göra film av. Nästa år, exempelvis, planeras en något längre film. Drömmen är att göra en långfilm, även om kortfilmsformatet tilltalar Proud Pictures.

– Man vill se snabba resultat, säger Emilié Lund och Julian Yderbo inflikar:

– Tempot är högt i kortfilm. Det finns inte tid för lullull.

I nuläget gör Proud Pictures en kortfilm per termin. Nu har kollektivet också börjat ta på sig beställningsuppdrag och skapa reklamfilm – allt för att skapa ekonomiska förutsättningar för drömprojekten och för att få ökad erfarenhet. Idéer saknas inte, oavsett vad som ska göras.

– Jag drömmer om att få göra en julkalender och har nästan ett färdigt manus. Och så skriver jag en deckare. Den vore något att filmatisera, säger Julian Yderbo.

Proud Pictures

Skapar normbrytande film.

Åtta personer ingår i filmkollektivet.

I den regionala Framefestivalen, arrangerad av Film i Sörmland och vars vinnare går vidare till Novemberfestivalen, har Proud Pictures haft stora framgångar de senaste åren och vunnit pris för bästa film tre år i rad. Filmarna har också vunnit flera andra priser i Frame, och även publikens pris i filmtävlingen Noomaraton flera gånger.

Även nya filmen "Nåt att stoppa upp" kommer att bli en tävlingsfilm.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/Nöjefilm
Relaterat