Peter Jablonski, piano och Christian Svarfar, violin. Foto:

Absolut världsklass i Musikens hus

Katrineholm

Två ekvilibrister, solister och virtuoser i världsklass intog gemensamt Katrineholm under söndagseftermiddagen.

Innerligt lyriskt och dramatiskt inledde duon Peter Jablonski (piano och Christian Svarfvar (violin) med den tjeckiska tonsättaren Leo Eugen Janáčeks sonat för violin och piano.

Verket skrevs under inledningen av första världskriget och är en säregen balansgång mellan dramatikiska passager som snuddar vid dissonans och lyrisk harmoni.

Katrineholmspubliken bjöds därefter på något så ovanligt som "1955", en nyupptäckt sonat av den sovjetiske kompositören Alfred Schnittke.

Jablonski/Svarfvar är de enda som spelat den i Sverige och den bär klan från såväl barock som renässans.

Duon är båda solister som arbetat med ledande symfoniorkestrar i Sverige och internationellt. Peter Jablonski är professor vid Royal College of Music i London och Christian Svarfvar undervisar vid Örebro musikhögskola.

Program bjöd vidare musik av Debussy, Gershwin/Wild och Beethoven. Kuriosa är att det instrument Svarfvar trakterar är en Stradivarius från 1709, som thoraxkirurgen Clarence Crafoord 1958 fick i gåva efter en lyckad operation. Den förvaltas numera av stiftelsen Järnåkerfonden som lånar ut stråkinstrument till svenska instrumentalister.

Med nio konserter i lika många kommuner vill Scenkonst Sörmland ge en bredd av musikstilar och inriktningar i samarbete med lokala arrangörer. Söndagens konsert arrangerades i samarbete med Katrineholms kammarmusikförening, Kammarmusikförbundet samt Katrineholms kommun.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Musikens husMusik
Relaterat