• På Hörnet strax innanför entrén på Ängeln ställer Rune Larsson ut sin konst för första gången. Konstnären själv på bilden till höger. Foto:
  • Rune Larsson gick en målerikurs hos Clara Waller och har sedan dess fortsatt att måla. Foto:
1/

98-åring debuterar med konst på Ängeln

Kultur

Det är aldrig för sent att hänge sig åt konsten: nyss fyllda 98 år har katrineholmaren Rune "Smesse" Larsson debuterat med en utställning på Kulturhuset Ängeln.

Konstnären är född i Gräsgölet, Toltorp och växte upp i Ändebol. Han är bosatt i Katrineholm och äger inte bara en konstnärsbegåvning; han har byggt 35 fioler och var också med och skapade grinden till den sköna lustgården vid Djulö. För ett tiotal år sedan jobbade Rune "Smesse" Larsson tillsammans med andra inom Katrineholm-Stora Malms hembygdsförening med att tillverka grinden som bär detaljer från Selma Lagerlöfs saga om Nils Holgerssons underbara resa.

Men just nu är alltså konsten högaktuell för Rune Larsson. Han har ägnat sig åt måleri i ett par decennier.

– Jag tog en kurs för Clara Waller som kämpade med mig och försökte få mig att måla. Jag vet inte om resultatet blev så bra, men det var roligt att hålla på i alla fall, säger han.

Måleriet gav mersmak och när Rune Larssons son kom på att målningarna skulle göra sig bra på Hörnet i Kulturhuset Ängeln blev han glad.

– Jag nappade på idén och tog med några målningar.

Besökarna får se färgstarka målningar med människor, blommor, träd och broar och även en målning med en humoristisk redogörelse för ett äpples väg till skrutt. Motiven har han hämtat från bland annat tidningsurklipp. Rune Larsson har inte bara målat tavlor, han har också förgyllt delar av hemmet med sin konst.

– Jag har målat på huset, soprumsdörren och på andra ställen.

Utställningen pågår till den 11 februari.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kulturhuset ÄngelnKonstKultur/Nöje
Relaterat