Upplopp är inte yttrandefrihet

Signerat av Åke Wredén

Det kan inte vara lätt att vara domare ibland.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det gäller såväl de lagfarna yrkesdomarna som nämndemännen. Tillsammans upprätthåller de förtroendet för rättsväsendet så att det inte svajar. Så är det i allmänhet, och ofta är det klokast att inte försöka sätta betyg på domslut när man inte suttit i rättssalen och hört vittnena och hört hur bevissvårigheterna kan ha sett ut.

Men då och då kan det ändå vara skäl att dela ut betyg, med beröm godkänt – eller underkänt.

Här kommer två fall. Först berömmet: En förvaltningsrätt, i Göteborg, har ställt skåp på plats om demonstrationstillståndet för den upploppsberyktade, antisemitiska och hotfulla högerextremistligan NMR.

När sådana tillstånd prövas är det inte en åsiktskontroll det handlar om. Mötesfriheten är en av de grundlagsfästa friheterna, och gäller både politisk opinionsbildning, konstnärliga framföranden och andra upplysningar och meningsyttringar. Demonstrationsfriheten, alltså att mötet hålls på allmän plats, med eller utan fotvandring längs gator, är en annan sådan frihet. Demonstrationer kan polisen reglera, men bara med hänsyn till ordning och säkerhet vid mötet (förutom hänsyn till trafiken samt lägen med svåra epidemier).

Två gånger, först i Stockholm och nu i Göteborg har polisen gett tillstånd till NMR-demonstrationer i betänklig närhet till städernas synagogor. I Göteborg pågår dessutom bokmässa och det finns en hel rad med risker för upplopp eller hot, mot bland annat judar som har en av årets stora högtider just nästa helg.

En gång kan vara ett förbiseende. Två gånger är tecken på slapp inställning vad gäller att skydda en utsatt minoritet mot våldsamma extremister.

Polisens tillstånd överklagades och det gick till domstol. Där har demonstrationsvägen nu kortats av. Bland annat kommer den inte i närheten av synagogan och en del andra utsatta ställen. Demonstrationen får genomföras, i centrala Göteborg, på begärd dag. Men domstolen tar hänsyn till risken att ordning och säkerhet hotas, bland annat för gudstjänstbesökarna i synagogan.

Det låter snudd på självklart. Polisen borde ha kunnat göra rätt från början. Domstolsutslaget är i det läge som uppstått både klargörande och välgörande.

Men det finns ju andra domstolar än förvaltningsrätten i Göteborg. Varför har våldsverkarna i NMR känt att de kunnat utmana lite hur som helst? En orsak är de mycket lindriga straffen efter att tiotals NMR-aktivister överfallit polisen på Södermalm i Stockholm och gått till angrepp med stora plastsköldar som tillhyggen.

De poliser som utsattes för brottet våldsamt upplopp skötte sig bra. De slogs tydligen duktigt också, och grep under svåra omständigheter ett stort antal våldsbenägna män. Brotten fanns på film, och åtal väcktes.

Ett antal gärningsmän slapp undan med en enda månad i fängelse. Ett par av dessa hade dessutom varit med vid upplopp tidigare. Den domstolens syn på våld mot polisen kan man både häpna och förargas över. För polisens arbete mot allsköns extremister och upploppsmakare var det en kalldusch.

Ett litet tips när partiföreträdare snart ska talas vid om åtgärder mot extremistiska våldsverkare: Skärp straffskalan för våldsamt upplopp, och gör det med en skrivning om vad som är grovt brott som leder till att NMR-typer och dylika kan kalkylera med att i allvarliga fall behöva skaka galler i år, inte någon enstaka månad.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrottHögerextremisterLedarepolis
Relaterat