Tio goda nyheter från september

Gästkrönika av Elias Rosell

Det går trögt i regeringsförhandlingarna, men i världen utanför går det på flera sätt framåt. Här är tio positiva nyheter som presenterades eller inträffade i september.

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

1. Fattigdomen minskar. År 2013 levde 11 procent av världens befolkning i extrem fattigdom. I år beräknas 8,6 procent av världens befolkning göra det, enligt statistik som Världsbanken presenterade i september. Minskningen är en del i en mer långsiktig trend där över en miljard människor har lämnat extrem fattigdom under de senaste åren.

2. Barnadödligheten minskar kraftigt. Dödligheten bland barn som är mellan 1 till 11 månader gamla minskade med 51 procent mellan år 2000 och 2017, dödligheten bland barn 1 till 4 år minskade med 60 procent under samma period och dödligheten bland barn 5 till 14 år minskade med 37 procent, enligt statistik som UNICEF presenterade i september.

3. Medellivslängden i Afrika söder om Sahara ökar. Den har ökat med 11 år mellan 1990 till 2017, enligt tidningen The Guardians sammanfattning av en FN-rapport. Anledningarna är bland annat att HIV-epidemin minskat, bättre näring och ökad tillgång till dricksvatten.

4. Gränsen mellan Etiopien och Eritrea har öppnats. Som jag skrev i artikeln om positiva nyheter från juli så har Etiopien och Eritrea slutit fred efter 20 år. I september öppnades två gränsövergångar och familjer kunde återförenas för första gången på över 20 år. Etiopien har även meddelat att deras trupper ska börja dra sig tillbaka från gränsområdet.

5. Homosexualitet blev lagligt i Indien. Det är skamligt att det tog 150 år att upphäva den lag som förbjuder sex mellan två personer av samma kön, men i början av september slog högsta domstolen fast att "varje diskriminering på basis av sexuell läggning kränker grundläggande rättigheter". “Vi är så upprymda och saknar ord just nu. Vi är så lyckliga. Det är en seger för juridiken över falsk moralism”, säger aktivisten Akhil Akko till Sveriges Radio.

6. Malaysia stoppar expansion av palmoljeplantage. Det meddelade Malaysias industriminister Teresa Kok i början av september. Odling av palmolja har blivit mycket kritiserat för att orsaka regnskogsskövling.

7. Högsta valdeltagandet sedan 1985. Valdeltagandet i år blev 87,2 procent. Det är därmed det högsta valdeltagandet sedan 1985. Politik engagerar och demokratin lever.

8. Förlamad person kan ta steg framåt. Med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen har en person med fullständig ryggmärgsskada kunnat styra sina muskler med viljan och gå några steg framåt, enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine som Vetenskapsradion rapporterar om. Det bedöms ändå vara långt kvar tills ryggmärgsskadade kan gå på allvar, men utvecklingen går åt rätt håll.

9. Billigare solceller när tullar avskaffas. EU har beslutat att slopa tullar på solceller från Kina. Kina är världsledande inom solcellstillverkning och detta bedöms ge lägre priser i bland annat Sverige.

10. Nepals tigerpopulation har fördubblats. Antalet vilda tigrar i Nepal uppskattas nu till 235, detta är en ökning från cirka 120 år 2009.

Elias Rosell är tidigare medarbetare på ledarredaktionen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

InrikespolitikKrönikaLedareUtrikespolitik
Relaterat