Stirra inte blint på opinionsmätningarna

Signerat av Susanne Nyström

De senaste månaderna har varit några av de mest turbulenta i svensk politik. Men väljarna står still. I alla fall nästan.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

I Sifos sammanvägning av flera opinionsmätningar, som Ekot publicerade på onsdagen, ligger Socialdemokraterna på sitt valresultat, 28,3 procent. Centern och Miljöpartiet är strax under sina resultat, Liberalerna och Moderaterna ytterligare aningen under, och Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är cirka två procentenheter över.

Sett till de traditionella blocken har de rödgröna 42,1 procent, mot 40,7 i valet. De borgerliga har 37,4, mot valets 40,2. Det har alltså inte skett någon jordbävning i väljarkåren, vilket är bra.

Dels eftersom det är för tidigt att utvärdera januariöverenskommelsen i februari – ge den åtminstone ett år – även om alla givetvis kan ha synpunkter på val av statsminister och samarbetspartners. Dels för att många partier blir nervösa när opinionssiffrorna dalar, vilket är fallet just nu för Liberalerna som har legat under riksdagsspärren i flera mätningar.

Då börjar partiföreträdarna ofta veva åt alla håll, i stället för att hålla kursen. Alternativt stanna upp, känna av de långsiktiga trenderna och staka ut en genomtänkt riktning.

Förhoppningsvis är det det senare riksdagspartierna kommer att ägna sig åt i år, när de flesta har partikongresser. Åtminstone två, L och MP, kommer att byta partiledare/språkrör, men även andra kan må bra av att stuva om bland talespersonerna, för att bättre orientera sig i det nya politiska landskapet.

Dessutom krävs tålamod. Så sent som i somras låg Kristdemokraterna ofta under riksdagsspärren. Nu har de 8,6 procent och är näst största borgerliga parti. Samma resa gjorde Centerpartiet för några år sedan, när Annie Lööf gick från att störta hem från Thailand för att krishantera reaktionerna på idéprogrammet, till liberal drottning som på många sätt hade regeringsfrågan i sin hand.

Dit kommer man inte om man anpassar sig efter varje opinionsmätning.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

InrikespolitikKrönikaLedareopinion
Relaterat