Självklart är jag politiskt korrekt

Signerat av Susanne Nyström

I min profil på Facebook har jag skrivit att mina räkningar betalas av PK-media, delvis med glimten i ögat.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Jag skickar inga kvitton till statliga PK-verket, som granskar mina ord innan de går i tryck. Jag får inga hemliga donationer och medföljande lappar med vad jag ska tycka.

Däremot har Sörmlands media och jag ett avtal: Jag levererar artiklar i utbyte mot pengar, som finansierar mina omkostnader. Och eftersom Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning och Katrineholms-Kuriren inte är högerpopulistiska eller främlingsfientliga ”alternativa mediesajter”, är de dess antites: politiskt korrekta medier, som följer de pressetiska reglerna. PK. Ett uttryck som ofta används nedvärderande för att förminska personer, fakta och åsikter, framställa avsändaren som sanningssägaren som har sett ljuset och därför genomskådar ”PK-etablissemanget”.

Ta exemplet med vaccination. Trots att 35 personer i Europa dog i mässlingen förra året och det inte finns något botemedel, vinner motståndarna mark.

– Att vara kritisk till vacciner är mycket politiskt inkorrekt och därför kommer ni aldrig presentera fakta så som de verkligen ser ut, sa chefredaktören för en vaccinationskritisk sajt nyligen till Expressen (5/1).

En liknande delförklaring har Cirkus Maximums direktör till varför de lägger ner verksamheten i minst ett år (Aftonbladet, 18/1).

– Det känns inte som att cirkus är politiskt korrekt i alla sammanhang.

I samma anda inledde sajten Samhällsnytt, som tidigare hette Avpixlat, sin opinionsbildning som bloggen Politiskt Inkorrekt. Jimmie Åkesson (SD) riktar återkommande udden mot "det vänsterliberala etablissemanget" och ”ni i svensk media”. Donald Trumps rådgivare kallar osanningar för ”alternativa fakta”. Vanliga amerikanska medier beskylls för ”fake news” och propaganda.

Plötsligt finns ingen objektiv sanning. Bara egna upplevelser, åsikter och val av fakta. Som att mässlingsvaccin är farligt, när det i själva verket räddar liv. Kommer någon med invändningar kan personen avfärdas som politiskt korrekt, medan man själv minsann vet bättre och därför knappt behöver bemöta argumenten.

Det kanske är oskyldigt när det handlar om varför cirkusbesöken minskar. Men det är inte lika harmlöst när Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman kallas för ”svensk PK-HORA som säljer sig till globalisterna och sviker sitt folk”, vilket hon beskrev i lördagens tidning.

Därför bör de som värnar om fakta och justa debatter akta sig för att sprida bilden att alla medier är lika goda kålsupare. Att det är samma falska nyheter här som där, i ”PK-media” som i de ”alternativa”. Framför allt för att det inte sant. Och för att det finns en gräns mellan det anständiga och oanständiga, som just nu håller på att tunnas ut, påhejat av intressen som vill minska tilliten i samhället och tilltron till demokratiska institutioner, som traditionella medier.

Dessutom finns det ingen anledning att acceptera PK som ett skällsord. Att vara politiskt korrekt är att anamma en god ton, inte smutskasta, misskreditera eller missförstå med flit, aldrig acceptera enkla förklaringar på komplicerade frågor, inte dra hela grupper över en kam och försöka bemöta andra så som man själv vill bli bemött.

Det finns ett annat uttryck för begreppet. Det är demokratisk anständighet.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

DemokratiInrikespolitikKrönikaLedare
Relaterat