Miljoner som betyder något

Signerat av Alex Voronov

Få politiska budskap är så enkla som löftet om att tillföra den offentliga sektorn en viss summa pengar.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det kan vara ett brett tillskott till kommunerna och landstingen eller smalare, till exempelvis polisen. Men det är alltid stora belopp, ofta svåra för vanliga väljare att relatera till. Därför är det bra att bryta ner dem.

Ett av Socialdemokraternas vallöften är att staten tillför kommuner och landsting 20 miljarder kronor mer fram till 2022. Finansminister Magdalena Andersson (S) påpekade att detta tillskott enbart syftar till att upprätthålla nuvarande kvalitet till följd av befolkningsförändringar och andra kostnadsökningar. ”En bottenplatta” kallade finansministern det.

I valkampanjen försvinner de orden lätt och väljaren ges intrycket att det handlar om ”satsningar”, som det heter på politikerspråk.

Om man bryter ner de 20 miljarderna till alla kommuner och landsting med samma överslagsräkning som kommunpolitiker brukar använda, ger det omkring 35 miljoner per år till Eskilstuna.

Är det mycket? Den politiska majoriteten i kommunen har beskrivit tio miljoner som betydande satsning för att öka personaltätheten i förskolan. Samtidigt bollade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) friskt med miljonerna när han skulle förklara varför sänkta och avskaffade förskole- och, på sikt, fritidsavgifter inte skulle innebära någon svår resursförlust för verksamheterna.

Titta då på beloppen. Eskilstunas förskolor fick 2017 in 37,4 miljoner kronor från avgifterna. Fritids stod för ytterligare 23,6 miljoner. Det betyder att Socialdemokraterna vill ta bort 61 miljoner från förskola och fritids, räknat i 2017 års priser. När och hur snabbt det ska ske uttrycks visserligen vagt i det lokala socialdemokratiska valprogrammet, men detta är inriktningen.

Så medan Socialdemokraterna på riksplanet kämpar ihop runt 35 miljoner till Eskilstuna, som finansministern mellan raderna säger blir otillräckligt, funderar Socialdemokraterna i Eskilstuna på att använda allt detta och mer för att överföra pengar från förskolan och fritids till hushållen. Samtidigt som partiet försäkrar att det inte kommer att sänka kvaliteten.

Det går inte ihop.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaInrikespolitikKrönikaLedare
Relaterat