LO-medlemmar gynnas av S

Replik

Replik till ledaren "LO bör strunta i partipolitiken" (9/6).

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Jag läser lördagens ledare med ett förvånat leende på mina läppar, och jag undrar hur långt har vi kommit i våra filterbubblor? Ledaren hävdar att det är hög tid att klippa de ekonomiska banden mellan LO och Socialdemokraterna och att LO bör låta bli politik.

Det är ingen raketforskning att konstatera att LO:s medlemmar har störst enskild fördel med en socialdemokratisk regering. LO är en demokratisk folkrörelse där strategival och beslut tas i demokratisk ordning.

Men jag vill vända på steken. I dag är det ett faktum att du som LO-medlem finansierar din arbetsgivares riksorganisation Svenskt Näringsliv. För varje krona din arbetsgivare tjänar på ditt arbete går en liten del till Svenskt Näringsliv.

Det är en organisation som styr tankesmedjor och lobbyingföretag som alla har till syfte att sänka din lön och ge dig en livstids provanställning. Det är en organisation som jobbar för att du ska ha en sämre trygghet under livets alla omställningar. Samma organisation jobbar även febrilt för att alla skattebetalare ska ge bidrag till Svenskt Näringsliv genom skattsedeln i form av obegränsade vinster inom den skattefinansierade välfärden. Så jag tror nog att de flesta av er förstår att man inte ska kasta sten i glashus.

I facket kan du välja att vara medlem, men bidragsgivare till Svenskt näringsliv, Timbro och Kreab blir du så fort du bestämmer dig för att skaffa din försörjning genom förvärvsarbete.

Jonny Pettersson (S-märkt)

Torshälla

Svar: En del arbetsgivare väljer att teckna medlemskap i Svenskt Näringsliv, andra inte. Det är upp till arbetsgivaren. Därför stämmer det inte att alla som förvärvsarbetar arbetar på företag som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

I övrigt stödjer Svenskt Näringsliv, till skillnad från LO, inte något parti ekonomiskt. Ingen representant från Svenskt Näringsliv sitter i något partis verkställande utskott, vilket LO-ordföranden gör i Socialdemokraternas. Ingen blir fråntagen sitt uppdrag inom Svenskt Näringsliv med motiveringen att hen är aktiv i ett politiskt parti, vilket händer LO-medlemmar som exempelvis står på listan till kommunfullmäktige för KD.

I SCB:s senaste mätning, som presenterades i går, uppgav 38,5 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserar med S och om dessa vill stödja S ekonomiskt ska de givetvis ha rätt att göra det. Men det bör ske på frivillig basis, så att den majoritet av LO-medlemmarna som vill stödja ett annat parti kan ge sina pengar till dem, eller använda dem till något annat.

För även om det är frivilligt att vara medlem i ett fackförbund bygger svensk arbetsmarknad, med avtal som förhandlas fram mellan fack och arbetsgivare, på en hög anslutningsgrad. Om alla inom LO-yrken som inte sympatiserar med S väljer att inte vara medlemmar får vi skapa en ny modell – sannolikt med mindre fackligt inflytande.

Ledarredaktionen

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

LOSocialdemokraternaLedareReplik
Relaterat