Kremls skurkar ska inte leva lyxliv i väst

Gästkrönika av Sofia Nerbrand

Rysslands president Vladimir Putin kan mycket väl vara världens rikaste man, efter att ha stulit enorma värden av både den ryska staten och oligarker.

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Han har för avsikt att värna sin gigantiska förmögenhet, och det är en av anledningarna till att Ryssland sprider kaos omkring sig.

Bill Browder var en av de första utländska investerarna i Ryssland efter Berlinmurens fall. Han är son till ordföranden för det kommunistiska partiet i USA, men gjorde fadersuppror genom att bli kapitalist. Browder tjänade astronomiska summor åt sig själv och sina kunder under 1990-talet, då ryska statliga tillgångar privatiserades. Men i sitt arbete upptäckte han en ofattbart stor förskingring – statliga tjänstemän och oligarker stal i det fördolda. Browder såg till att få medialt ljus på detta och kom efter tio år i Moskva att bli fiende först till oligarkerna, som berikat sig på ett otillbörligt vis, och sedan även till Putin.

Browder slängdes ut från Ryssland och lever sedan dess under dödshot i London. Men han gav sig inte. Han anlitade en advokat, Sergej Magnitskij, som hittade än mer korruption och blev en nagel i ögat för Kreml. Magnitskij sattes därför i fängelse och torterades under ett års tid. Mycket medtagen av misshandeln slogs han till slut ihjäl den 16 november 2009, 37 år gammal.

De som styr i Ryssland är farliga brottslingar. De drivs av egenintresse och är beredda att använda alla medel, även utanför landets gränser.

Ryssland utgör ett existentiellt hot mot den liberala ordningen i väst.

Landet startade krig i Ukraina, söndrar i Syrien, undergräver EU och Nato, påverkar demokratiska val, sprider lögner på nätet, stödjer nationalister i allehanda länder och har en inte obetydlig militärmakt.

Det vore förnämligt om fler tar till sig detta obehagliga faktum och lämnar naiviteten bakom sig. Det är precis vad Bill Browder arbetar för.

Nyligen var han i Stockholm för att träffa politiker, journalister och allmänhet – och för att berätta om hur Ryssland fungerar. Browders historia går också att läsa i hans bok ”Mitt krig mot Putin”.

Han menar att ett effektivt sätt att bekämpa ryska skurkar är att hindra dem från att glassa runt i världen genom att införa sanktioner mot dem. USA, Kanada, Storbritannien, Estland och Litauen har alla infört en så kallad Magnitskij-lagstiftning som gör det möjligt att svartlista privatpersoner. Sanktionerna behöver naturligtvis inte bara beröra ryssar. Kanada har även lagt till namn från Venezuela och Sydsudan.

Även Sverige borde ansluta sig till de länder som inför sanktioner mot enskilda. Inte bara för vår egen säkerhets skull, utan även för att värna de många miljoner ryssar som dagligen lider under ett fåtal hänsynslösa maktmänniskors förtryck.

Mördare ska inte kunna köpa lyxvaror i västerländska huvudstäder. De ska sättas på plats. Putin och hans lakejer ska inte få fortsätta att leva rövare.

Sofia Nerbrand är ordförande för den liberala tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet.

Läs mer om dessa ämnen

BrottKrönikaRyssland