Ge besked om dina organ

Signerat av Susanne Nyström

Om ett eller flera av mina organ kan rädda livet på någon annan när jag är död, vill jag att de ska göra det. På samma sätt tar jag gärna emot ett organ från en avliden person, om det kan rädda mitt liv.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Därför är jag med i donationsregistret.

Jag är långt ifrån ensam i mitt resonemang. Enligt SVT kan cirka 70 procent av Sveriges befolkning tänka sig att donera. Det är betydligt fler än de 12 procent som har kryssat i ja i donationsregistret, vilket troligtvis beror på att många kan behöva en direkt fråga eller en påminnelse för att gå från tanke till handling.

Det märktes i slutet av förra veckan när SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” fick donationsregistret, som ligger på Socialstyrelsens hemsida, att krascha. Detta efter att programledaren Jesper Rönndahl och hans ”På spåret”-kollega, journalisten Elisabet Höglund, på ett underhållande sätt hade uppmanat tittarna att registrera sig. Trots problemen blev det över 18 000 nya registreringar under helgen, vilket kan jämföras med att myndigheten brukar få in mellan 300 och 1 000 i veckan.

Vid en första anblick kan det låta som att 12 procent av befolkningen, alltså över en miljon människor, borde räcka för att täcka behovet av organ till de drygt 800 personer som stod i kö vid årsskiftet. Så är det dock inte. Dels gäller inte donationslöftet förrän man har avlidit. Dels är det bara cirka 300 personer om året som dör på ett sätt så att de kan donera organ.

Därmed är sannolikheten för att just jag dör på ”rätt” sätt låg. Och just därför är det desto viktigare att alla som efter sin död kan tänka sig att hjälpa någon annan att överleva, har meddelat det så att de anhöriga inte ställs inför ett svårt val.

Det enklaste sättet att slå fast sin vilja, utan att öppna upp för några tolkningar eller nyanser, är att gå in på www.socialstyrelsen.se/donationsregistret. Där kryssar man i ja eller nej, och om det blir ett ja ifall man bara är positiv till donation av organ och vävnader för transplantation eller om det även är okej att de används för annat medicinskt ändamål.

För en del är valet lätt. Andra tycker att det är svårt.

Svårast är dock att mitt i sorgen försöka tolka någon annans vilja.

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaLedareMedicinsjukvård och hälsa
Relaterat