En ombytlig KD-politiker

Signerat av Alex Voronov

Marie-Louise Forslund Mustaniemi är gruppledare (KD)i Landstinget Sörmland.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Hon är även ordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundet. I går var det hennes tur att intervjuas i tidningen inför valet.

Vid sidan av resonemangen om vårdköer, politiska samarbetsvägar och KD:s opinionsläge noterar jag antirasismen. Bakgrunden är att Forslund Mustaniemi för några veckor sedan lade ut en delningsbild på sin Facebooksida som, enligt henne, föreställer en jude och en muslim. En engelsk text ovan lyder: ”Anything hate can do, love can do better”.

Personerna på delningsbilden är visserligen två killar som håller om varandra, den andre iförd judisk kippa den andra iklädd en keffiyeh, i Sverige mer känd som palestinasjal, som är ett kulturellt och politiskt klädattribut i Mellanöstern och bärs av människor med olika gudstro eller avsaknad av en sådan.

Det viktiga i sammanhanget är dock det budskap som Forslund Mustaniemi vill förmedla – vikten av tolerans mellan kulturer och religioner.

Och det är gott så. Problemet är bara att det skaver mot det som Forslund Mustaniemi gjorde ett par månader tidigare. Upprinnelsen var min kritik på denna sida mot Kristdemokraternas motstånd mot muslimska böneutrop som partiledaren Ebba Busch Thor lyfte fram i tid och otid.

– Människor ska inte återkommande få höra Allahu akbar ropas ut över sina bostadsområden, in i sina trädgårdar och över barnens förskolegård, sa Busch Thor i en intervju med tidningen Dagen, för övrigt en avsevärd överdrift av de utrop det handlade om i Växjö. Hon beskrev det som utveckling mot "parallellsamhällen".

Forslund Mustaniemi reagerade 23 maj på sin Facebooksida på min text. Jag påstods blunda för islamisternas förtryck och fick frågan på vems sida jag står.

Så förvandlades i KD-retoriken fredlig religionsutövning, som böneutrop är, till ett verktyg för våldsamt islamistiskt förtryck och religiös separatism – utan att sambandet förklaras närmare. Vad är det om inte ett kollektivt misstänkliggörande av en religiös minoritet?

Om Forslund Mustaniemi vill tala antirasism och tolerans är det förstås utmärkt. Men det gäller att hålla fast vid det budskapet i stället för att efter påbud från högre KD-ort kliva ner i den främlingsfientliga sörjan.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandInrikespolitikKrönikaRasismreligion
Relaterat