Ekeroth har skött mycket som SD-toppen vill dölja

Signerat av Åke Wredén

Riksdagsman Kent Ekeroth (SD) stod på onsdagen inför rätta. Åtalet avsåg misshandel.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Inte ens SD klarar att ha kvar ett förstanamn i justitieutskottet, om en dom för misshandel vinner laga kraft. Men skuldfrågan är inte mest intressant. Den används däremot av SD-ledningen för att hålla redaktioners uppmärksamhet borta från Ekeroths roll i partiledningens nätpropaganda och relationer till utländska nyfascister.

SD-ledningen hade Ekeroth som ombud i styrelsen för ett samarbetsorgan med högerradikala partier som Front National i Frankrike och FPÖ i Österrike. Ekeroth var placerad i samma styrelse, formellt undangömd på Malta, som Marine le Pen – den Putinfinansierade nyfascist som Jimmie Åkesson och SD ville se som fransk president.

Tidigare användes samme Ekeroth som talare den gången SD-ledningen gjorde det till huvudpunkt på en partikongress att pumpa ut samma slags konspirationsteori om islamsk erövring som massmördaren Breivik senare skickade runt som motiv för sina terrordåd.

I EU-parlamentet följde SD Putinlinjen och röstade ihop med de flesta av EU-parlamentets högerextremister – plus vissa kommunister – nej till det viktiga avtalet med Ukraina. SD-ledningen bar senare ansvaret för att ha försett just Ekeroth med en politisk sekreterare som från en central position på SD:s riksdagskansli förmedlade den ryska regimens desinformation och propaganda.

Den eventuella misshandelsdomen är inte det viktiga. Det är att kamraterna, som i det längsta höll riksdagsman Ekeroth om ryggen, är desamma som nu försöker locka moderater till sig.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

HögerextremisterLedarePolitikinbrott
Relaterat