Medan myndigheten utreder en säkrare lösning för biltrafiken i Hammarbykorset i Eskilstuna, har den skapat ett nytt problem i samma korsning.
Det är Per Eric Bergström, boende på platsen, som uppmärksammade frågan med en insändare i EK/ST i fredags. Den nya cykelbanan från Eskilstuna till Sundbyholm riskerar att bli en dödsfälla i korsningen, menar han.
Efter att ha besökt Hammarbykorset i dag, samt cyklat sträckan flera gånger, är min slutsats att Bergström har helt rätt.
Den bilförare som kommer på Vallbyvägen från Torshällahållet ser inte cykelbanan. Någon skyltning, vägmarkering eller liknande som varnar för den finns inte. Ett bullerplank till höger skymmer cyklister som kommer från Eskilstuna. Och eftersom cykelbanan gör en böj bort från bilvägen precis vid korsningen, hamnar cyklisterna än mer utom synhåll för bilisten som har blicken mot biltrafiken och stoppskylten längre fram.
En cyklist som kommer i skaplig fart från Eskilstuna har i sin tur inte många delsekunder på sig att upptäcka fordon från vänster.
Situationen vid Hammarbykorset är särskilt farlig på grund av den skymda sikten och den förhållandevis täta trafiken. Men samma problem med osäkra cykelpassager finns utmed hela cykelbanan, med ett undantag på den kommunala Ärstavägen. Det tillsammans med dålig belysning gör banan, enligt min mening, olämplig för vanliga cykelpendlare i mörker.
Trafikverket kan hävda att den säkerhetslösning som finns i Hammarbykorset är i enlighet med reglerna – vägskyltar på cykelbanan som anger att cyklister har väjningsplikt. Så kan man förstås se saken, men det är knappast de hängslen och livrem som bör gälla.
En myndighet som vill främja cykling, och har en nollvision om antal omkomna i trafiken, borde ha ordnat hastighetssäkrade passage, som ålägger och tvingar bilarna att sänka farten. På Vallbyvägen bör det kanske rent av vara dubbel stopplikt, en före och en efter cykelbanan.
Det minsta man kan göra är att utmed hela sträckan ge cyklister företräde, ha väjningsplikt för korsande trafik. Om nu stråket Eskilstuna-Sundbyholm är prioriterad transportled, bör landsvägen och cykelbanan ses som en helhet.
Med de 20 kommunala plus 20 statliga miljoner som har lagts på cykelbananmåste den göras tillen säker och bekväm sådan.