Den viktiga (k)osten i smaljakten

Mörk page med inåtböjda toppar, smal, finlemmad, långa fingrar. Alltid dräkt och aningen snipiga läppar. Petite, elegant och skitsnygga vader i högklackade skor.

Foto:

Krönikor2015-05-07 08:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min fransklektor på universitetet var franskfördomarna personifierad. Jag var så långt ifrån denna uppenbarelse man kan komma i mina jeans och skjorta med uppvikta ärmar och rejält bredare höfter. Det enda jag fick ur mig var: "Je m'apelle Jenny, je suis de Flen", och höll ut i tre veckor bland studenter som pluggat på Sorbonne eller varit au pair i någon parisisk förort.

Sedan dess har de sex årens franskalektioner under högstadiet och gymnasiet hamnat långt ner i kunskapssäcken. Språkförbistringarna till trots har jag dock aldrig slutat älska Frankrike. Eller ska vi säga franska delikatesser. Till och med sträcka oss så långt som till till franska ostar. (men absolut inte glömma det franska bakverket eclair fylld med choklad).

Hur i herrans namn är det möjligt att som fransyska kunna skrida omkring med getingmidja när den fylls av krämiga brieostar, ugnsgratinerad camembert och grönblå Saint Agur? Och dessutom äter de smöriga croissanter - med choklad! - till frukost!

I en delad facebooktråd fick jag till min "smala" lycka ett svar. Några danska forskare undrade, precis som jag, varför personer i Frankrike håller sig smala och lever längre trots att de äter en massa mättat fett. Jodå, det finns ett samband mellan jästa mejeriprodukter och en högre nivå av smörsyra (ja, jag fattar inte mycket) men kontentan är att detta kopplas till en mindre risk för fetma.

Vidare kunde jag läsa att ost har en skyddande effekt mot hjärtkärldöd, benbrott, och inflammationer. Samt är en bidragande faktor till viktnedgång. Jag ser nu min chans att bli en sann fransos, och äta 23,9 kilo ost om året för hälsans skull. Som toppen på ostberget kommer jag vartefter att bli en kopia av min smäckra fransklärarinna. Självklart!

Läs mer om