• Skolchefen Anders Danielsson i Vingåker deltog i början av förra veckan, tillsammans med elva andra skolledare i kommunen, i en fortbildning där rektorer får handledning i ledarskap och styrning för att bättra på skolornas resultat. Foto:
  • Sjökrogen Katrinelund i Stora Mellösa vid Hjälmarens strand. Bilden är från 2008. Foto:
1/

Vingåkers skolledare utbildas i ledarskap

Vingåker

I början av förra veckan åt och bodde Vingåkers skolledare på lyxkrogen Katrinelund Sjökrogen i Stora Mellösa. Men notan på nästan 28 000 kronor betalas av Skolverket, försäkrar skolchefen Anders Danielsson.

Det var från måndag till tisdag i förra veckan som tolv personer ur den så kallade ledningsgruppen vistades på Sjökrogen i Stora Mellösa. Gruppen består av skolledare, utredare och en kanslichef från Vingåkers kommun,

Där, alldeles intill Hjälmarens strand, finns hotell och restaurang och 2017 var etablissemanget med i den prestigefulla White guide.

I denna miljö hade Vingåkers kommun valt att förlägga sitt pågående arbete för att förbättra skolornas resultat.

Skolchefen Anders Danielsson berättar mer:

– Vi hade en utbildning via Skolverket och en handledare från Uppsala universitet ska hjälpa oss utifrån den analys vi har gjort tillsammans med Skolverket. Vi får fortbildning i styrning och ledning.

Vad kostade utbildningen?

– Det kostade cirka 2 300 kronor per person. Då ingick boende för en natt, mat och konferenslokal, säger Anders Danielsson som också påpekar att allt betalas med pengar från Skolverket och inte ur kommunens kassa.

– Vi har fått pengar från Skolverket för att kunna genomföra den här utbildningsinsatsen för oss skolledare. Sedan kommer det vara utbildningsinsatser för skolorna också när de analyserna är klara. Främst är det Slottsskolan årskurserna F-6 och 7-9 som ingår i det här projektet.

Hur var det med alkoholförtäring under kursen?

– Det fick man köpa själv, om man ville ha.

Det är inget som kommunen eller Skolverket har betalat?

– Nej nej nej, absolut inte.

Så det är inget som kommer dyka upp på kvitton och fakturor framöver?

– Nej, det du kommer få se är mat, konferensrum och kaffe.

Hur valde ni det här stället att vistas på?

– Vi tittade på lite olika ställen och vi tyckte att det här låg på bäst avstånd från Vingåker, eftersom vi ville vara med på måndagen och starta upp skolveckan. Sedan åkte vi till Sjökrogen på eftermiddagen och började kursen klockan ett, säger Anders Danielsson.

Hur gick kursen då?

– Det gick väl bra. Det ska ju fortsätta i tre år så det var en start nu. Vi har haft en dag tidigare med handledning från Uppsala universitet, sedan har vi ytterligare två tillfällen under våren då vi fortsätter det här. Sedan ska vi ses under hösten också. Det ska pågå i tre års tid.

Vad hoppas du att utbildningen ska ge?

– Bättre skolresultat naturligtvis. Det går ju ut på att ungarna ska få mer i slutändan.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkers kommunSlottsskolan (Vingåker)VingåkerGranskningSkola
Relaterat