Maria Evald manar människor att säga stopp till våld mot kvinnor genom att sätta upp sitt foto på väggen i Ängeln. Foto:

"Vi vill få människor att våga säga ifrån"

Katrineholm/Vingåker

Över 20 personer som säger nej till mäns våld mot kvinnor finns redan på Zontas kampanjvägg i kulturhuset Ängeln och innan kampanjen är över hoppas klubbpresidenten Maria Evald att väggen ska vara full.

– Vi måste våga säga ifrån mot våldet mot kvinnor, tillsammans. Inte stå vid sidan och tänka. Vi vill få människor att säga ifrån och våga fråga, och det gäller allt från könsstereotypa skämt till tecken på fysiskt våld, säger Maria Evald, president i Katrineholm-Vingåker Zontaklubb, som i år ser till att organisationens årliga globala kampanj får ett riktigt lyft.

– Det är dags nu, säger Maria Evald och under lördagseftermiddagens invigning av kampanjen i Ängeln håller hon ett tal om situationen.

Viljan med kampanjen är att belysa och stoppa våld mot kvinnor, som finns över hela världen och i alla kulturer. Det handlar om våld av olika slag, som sexuellt våld, psykiskt våld, hedersvåld, tvångsäktenskap.

– Majoriteten av våld står män för, säger Maria Evald och påpekar att #metoo tydligt visat människor hur vanligt det är med sexuella trakasserier mot kvinnor.

– Vi behöver prata om det och framför allt behöver våra politiker prata om det.

Genom den orangea färgen kan alla som vill ta ställning mot våld mot kvinnor, kanske genom en lampa i fönstret föreslår Maria Evald. Hon är glad över den respons som redan kommit från kommun och företag att ställa upp på kampanjen och har fått signaler om att den orangea färgen kommer att synas på flera sätt i både Katrineholm och Vingåker. I Ängeln kommer besökare att se orangea skor i en installation. Detta som en symbol för de kvinnor som varje år dödas genom våld i relationen.

Men mest hoppas Maria Evald på deltagande i den vägg med porträtt av människor som säger nej till mäns våld mot kvinnor som växer fram i Ängeln under kampanjperioden. Den som vill får hjälp att bli fotograferad och sätts sedan upp. Bland porträtten finns redan flera av Katrineholms politiker, som Göran Dahlström (S) och Lars Härnström (M).

I lördagens invigning kommer dansföreställningen Vibration att ges av en grupp från dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Ett stickprojekt startar, där besökare stickar en bit var på ett långt gemensamt verk.

16 dagar av aktivism

25 november är det internationella dagen mot kvinnovåld och startdagen för den 16 dagar långa aktivism mot könsbaserat våld som sedan sker över hela världen till och med den 10 december.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKulturhuset ÄngelnKvinnovåld
Relaterat