Inför en jaktmässa publicerades bilden på kvinnan i hundbur. Foto:

Vallavagnen AB i blåsväder

Valla

Med en bild på en lättklädd, leende och inburad kvinna marknadsförs Vallavagnens hundkåpor via Facebook. Företagets vd tar totalt avstånd från bilden som har lagts ut av en delägare.

Inför helgens jaktmässa i Ullared lades bilden på kvinnan i hundbur ut med texten "Nu har vi även flickvänsanpassade kåpor, blir även ljudisolerat om du stänger luckan. Ses på Ullared kom gärna och prova vår komfort!"

I kommentarsfältet under inlägget är debatten livlig. Vissa tycker att det är kul, andra tycker raka motsatsen. En man undrar om flickan ingår i köpet, en annan meddelar att ”Jag vill också ha hundburen med innehållet”.

Inlägget har delats vidare åtskilliga gånger och mötts av repliker som "Men hallå hade tjejen ifråga inte tyckt de va okej så tror jag inte hon hade sett glad ut. Visst man ska inte nedvärdera men för fan detta är ett litet skämt" varvat med "Förnedrande.se väntar med spänning på den "mansanpassade buren" som bör levereras med skämskudde!".

En facebookanvändare som delat bilden frågar sig om det verkligen kan bli tyst. I tråden finns repliker som "De ylande skulle höras ändå med ett fruntimmer instängd vid ett köpcentra", "Man skriver Siberian Husky på kåpan" samt "Och skylten aggressiv hund öppnas på egen risk".

Organisationerna Sveriges Kvinnolobby och Allt är Möjligt driver kampanjen Reklamera mot könsdiskriminerande reklam. Kvinnolobbyns generalsekreterare Clara Berglund säger att det hör till ovanligheterna att de ser så grova bilder som den på Vallavagnens facebooksida.

— Det här är en extrem och fruktansvärd bild som förlöjligar mäns våld mot kvinnor, antyder att kvinnor är som djur och spelar på stereotypen om att kvinnor åker till Ullared och shoppar. Det är omöjligt att förstå vad man vill sända ut för signaler med en sån här bild. Det är vanligare med företag som vill sälja genom att sexualisera en kvinnokropp. Företag brukar ibland säga när vi ringer är att det är en flickvän eller en kvinna som jobbar på företaget på bilden och att de inte har något emot det. Det är inte det vi kritiserar. Det handlar om vad man tänker när man ser bilden och vad normaliserar man med bilden.

Hon säger att man från Reklamera:s sida kommer att kontakta företaget och göra en anmälan till Reklamombudsmannen.

— De kommer säkert att fälla den, men även om de gör ett jättebra jobb kan de inte ge ett företag böter eller tvinga någon att ta bort en fälld reklam. Sverige är det enda landet i Norden som inte har en lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam och med vår kampanj vill vi lyfta frågan.

Vallavagnen AB:s vd Håkan Gustavsson blir mycket upprörd när Kuriren ringer, då han inte kände till bildpubliceringen. Han tar totalt avstånd från inlägget och säger att det är en delägare i företaget som lagt ut bilden.

— Det låter för jävligt det här och jag är upprörd och irriterad! Jag har varit på företaget i över 30 år och aldrig sysslat med något sådant här. Det här ger så in i helsike dålig reklam för företaget, säger han.

Kuriren har även varit i kontakt med personen som publicerade bilden, men han vill inte kommentera det han anser vara en "plojgrej".

Vallavagnen

Företaget startades 1964 och är beläget cirka 5 kilometer utanför Katrineholm vid Stenstorp.

Tillverkar och säljer vagnar och bodar som används av bland annat bygg- och skogsföretag. 2013 gick företaget Jaktlågan HB, som säljer jakt- och hundkåpor, med i Vallavagnen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

VallaEkonomi/FöretagFacebook
Relaterat