Välbesökt folkfest i Stadsparken

KATRINEHOLM 

Jisses vilket drag det blev när nationaldagen firades av stora och små. Med allt från sumobrottning till skyddsrumsrond avlöste aktiviteterna varandra i det grönskande hjärtat av Katrineholm.

Nationaldraget blev en familjefest de luxe. Redan på förmiddagen drog dagens konferencier Therese Fasth i gång firandet från Stadsparkens scen. Det blev ett pärlband av uppträdanden och dagens dragplåster, sångaren Boris René förvandlade­ hela Stadsparken till ett dansande hav.

– Vad gör glada människor? Jo, de dansar, hojtade han inna­n han gav sig ut i publiken som charmig version av råttfångaren från Hameln med ett lämmeltåg av barn hack i häl.

Fyraårige Leo Otterstöm blev förvandlad till Spindelmannen av Josefine Björling från västra Sörmlands ungdomsbrandkår. 

Fjordingen Charmör från stall Harbacken och hans stallkompisar såg till att man både fick åka häst och vagn och sitta upp i sadeln. Den som ville kunde prova att gå på lina hos Katrineholms Slacklineförening.

En magnet för de yngre besökarna blev Sörmlands sparbanks sumobrottning och popcorn-servering. Nellie Liljedahl och Nemo Lövholm pustade ut efter en hård rond i brottningsringen.

– Det var kul, men jobbigt för dräkterna är ganska tunga, konstaterade Nellie Liljedahl.

Vid västra Sörmlands ungdomsbrandkår fick kompisarna Jasin Kovani och Anel Ramadani prova att släcka en brinnande figurs­ kläder.

 • Systrarna Samia och Sumaya Allas, 4 och 5 år gamla, passade på att ta en tur på Trolldals trygga kuse Kurre. Foto:
 • Nationalsången leddes av Julia Brunnmyra med god hjälp av Katrineholms musikkår.
1/

– Det är inte så svårt, men vi har fått prova tidigare i skolan när brandkåren besökte oss, berättade Jasin Kovani.

På Gröna kulle var det öppet hus och guidad visning av skyddsrummet för den som sökte svalka­. 99 steg nerför de breda trapporna togs besökarna 20 meter ner under marken till det civil­a skyddsrum som stod klart 1957.

 • Vad är bäst med Sverige? Sigge Tolbäcken Eliasson, studerande, Katrineholm – Att det är fin natur och att Sverige är landet lagom. Det är inte för mycket eller för lite av något. Foto:
 • Vad är bäst med Sverige? Divan Alain, 10 år, Katrineholm – Att det är ett fredligt land och att tjejer och kvinnor behandlas bra. Foto:
 • Vad är bäst med Sverige? Simona Alazar och Anthia Cheírssa, 8 år, Katrineholm – Att det inte är så mycket krig och farligheter och att det är fint. Foto:
 • Vad är bäst med Sverige? Sehniza Bajric, sjukskriven, Katrine­holm – Sverige har bra ekonomi och det är ett land där alla har det bra. Jag kommer från Bosnien och folk fattar nog inte riktigt hur bra man har det i Sverige. Foto:
 • Vad är bäst med Sverige? Clas Vinsa, sjukpensionär, Katrine­holm – Sverige är fantastiskt med alla årstider och jag tycker mycket om alla blommor i Katrineholm. Foto:
1/

– På den tiden hade Sverige flest kvadratmeter skyddsrum än något annat land och det här skyddsrummet är atomboms­säkert och kan tas i drift på 48 timmar, förklarade kommunens digitaliserings- och kommunikationschef Andreas Peterzé­n som guidade runt.

Vid 15-tiden tågade Katrineholms musikkår in till pampig marschmusik och högtidstalet hölls av Elisabet Torp som är ordförande i Kulturföreningen Fogelstad. Hon påminde om att en nation aldrig är mer än sina medborgare och citerade Elisabeth Tamm, en av grundarna till Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad. ”Den stora världen måste få sitt ljus från den lilla, varje individ måste göra sin insats”.

 • Sångaren Boris René är känd från tv-programmet Idol och han fick publiken med på noterna under sin fartfyllda show. 
 • Trion Slutstation bjöd på stämsång. Från vänster: Julia Brunnmyra, Alma Enroth och Moa Knutas. 
 • 11-åringarna Nellie Liljedahl och Nemo Lövholm gav järnet i en tuff sumobrottningsmatch. 
 • Vilgot Sollenborn, 4 år, fick napp i fiskdammen. 
 • Under en spännande guidning fick besökarna tillträde till skyddsrummet under Gröna kulle. Foto:
 • Elisabet Torp som är ordförande i Kulturföreningen Fogelstad höll tal och citerade Elisabeth Tamm, en av grundarna till Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad. ”Den stora världen måste få sitt ljus från den lilla, varje individ måste göra sin insats”. Foto:
 • En skön plats i skuggan i väntan på musikkårens intåg. Från vänster: Gunn-Britt Eriksson, Bengt Wikstrand med hunden Kina, Yvonne Lilja, Arne Lagerstedt och Ossian Östergren. Foto:
 • Vid västra Sörmlands ungdomsbrandkår fick kompisarna Jasin Kovani och Anel Ramadani prova att släcka en brinnande figurs­ kläder. Foto:
 • Med skönt bjussig omtanke gladde sångaren Boris René sina unga lyssnare. Foto:
1/

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmStadsparken Katrineholm
Relaterat