Så här såg det ut när polisen påträffade lastbilen och de två nu dömda männen. Foto ur polisens förundersökning.

Två döms för häleri efter att ha gripits vid stulen lastbil

Björkvik

Två män har dömts för häleri, efter att polisen gripit dem i anslutning till en stulen lastbil i en grusgrop utanför Björkvik.

Den 10 maj fick polisen uppgifter om en misstänkt, pågående dieselstöld i en grusgrop utanför Björkvik. En lastbil och personbil var hopkopplade med en pumpanordning, och inringaren misstänkte att någon försökte stjäla diesel ur lastbilen.

När polisen kom till platsen, påträffades mycket riktigt en lastbil och en personbil. Där fanns också två män, som avlägsnade sig när polisen kommit dit. En av dem kunde snabbt fångas in, den andra sprang till skogs och återfanns först en stund senare under en gran.

Det visade sig att lastbilen var stulen och falskskyltad med en tysk registreringsskylt. De båda männen greps och åtalades, vilket tidningen har berättat om tidigare.

Nu har domen mot dem fallit. Båda döms för häleri. Den äldre mannen, en 51-åring, har dömts till skyddsillsyn. För den andre, som är 47 år, blev påföljden fyra månaders fängelse.

51-åringen har sagt att han fått i uppdrag att reparera lastbilen, och att han inte misstänkte att den var stulen. Men Nyköpings tingsrätt tror inte på detta. Domstolen konstaterar att lastbilens tändningslås var uppbrutet, att den saknade registreringsskylt fram och att den bak hade en tysk registreringsskylt. Att 51-åringen inte skulle ha insett att bilen var stulen bedöms som alltför osannolikt.

Den andre mannen har inte yttrat sig vare sig i förhör eller i rätten.

51-åringen var efterlyst för att avtjäna ett fängelsestraff när han greps, vilket han själv har sagt var förklaringen till att han försökte fly från polisen.

Förutom för häleriet döms han även för ett rån i Stockholm i oktober 2017.

Båda männen är sedan tidigare vid flera tillfällen dömda för brott.

Två döms för häleri efter att gripits vid stulen lastbil

Påträffades i grusgrop utanför Björkvik.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BjörkvikBrott
Relaterat