• Thomas Neuendorf, ägare till Båsenberga strax utanför Vingåker.
  • Båsenberga Hotell & konferens
1/

"Kollektivavtal är en trygghet för oss som arbetsgivare"

Vingåker

Bara fyra matställen i centralorten Vingåker eller strax utanför har kollektivavtal. Båsenberga är ett av dem.

– Har man anställda har man stort ansvar, säger Thomas Neuendorf, ägare till Båsenberga Hotell & Konferens.

Båsenberga är ett av fyra matställen i Vingåker med kollektivavtal.

– Det är många småskuttar, familjeföretag och så, som inte har det. Så länge det hålls inom familjen så fungerar det. Men för mig är det viktigt med kollektivavtal för att vara seriös. Vi har statliga och kommunala avtal, det får vi aldrig om vi inte har det.

De statliga avtalen upphandlas via Kammarkollegiet och innebär att Båsenberga finns med som alternativ när myndigheter, som Polisen eller Transportstyrelsen, ska ha konferenser eller möten.

– Vingåkers kommun väljer oss vid lite lyxigare avtackningar till exempel, kanske om någon jobbat för kommunen i ett antal år. Det är vi jätteglada för.

Thomas Neuendorf förstår att kommunen ofta väljer Joan's.

– Tänker man på skattebetalarnas pengar är det klokt att gå dit där det är rimligt pris. Våra luncher ligger på nästan det dubbla, men vi har en annan inramning.

Han tycker att Joan's är ett bra ställe, men att de borde ha kollektivavtal.

– Det är synd att de inte har det, för de anställdas skull. Det blir en trygghet med inbetalningar av pensioner, lönejusteringar, om vi måste säga upp personal, då har vi regler att följa. Med facket finns det också någon som de anställda kan vända sig till om de tycker att de blir illa behandlade.

Hotell- och restaurangbranschen drar till sig många unga, kanske är branschen första mötet med arbetslivet.

– De vet ofta inte vad kollektivavtal är och efterfrågar det inte heller. Men även för oss som arbetsgivare är det en trygghet, vi vet vilket regelverk vi ska följa.

I gårdagens tidning sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) att lunchutbudet i Vingåker har begränsningar: "Vad har vi för möjligheter att handla? Båsenberga ligger lite avsides och kanske är det även en kostnadsfråga".

– Hon har helt rätt. Vi ligger lite avsides och vi har högre priser. Vi har många externa lunchgäster och de får samma lunch som våra konferensgäster. Konferensgästerna kräver att det ska vara ett antal rätter att välja på och salladsbuffé, avdukning, kaffe och kaka, och kanske lite lyxigare miljö.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkerrestauranger
Relaterat