• På fredag kväll förvandlas Duveholmshallen till ett glittrande inferno av dansare. Nordic open pågår till på söndag. Bilden är från förra årets tävling. Foto:
  • Katrineholmstjejerna Adela Zingmark och Linnea Fundberg var två av de tävlande 2016. Foto:
1/

Fyra Katrineholmstjejer tävlar i Nordic open

Katrineholm

Koreografi, teknik och musikalitet är några av parametrarna som bedöms när Nordens bästa diskodansare ska utses. I helgen fylls Duveholmshallen av knappt 900 dansare, varav fyra Katrineholmstjejer.

Nordic open avgörs i Katrineholm för tredje året i följd. Nytt för i år är att domarna lämnar resultaten digitalt i stället för med papper och penna. Deltagare och publik kan därmed följa tävlingen i sin mobiltelefon, på sajten vote4dance.com.

Nio länder är representerade i startfältet. Dansare från Sveriges med dess grannländer finns på plats samt deltagare från Ryssland, Tyskland, Slovenien, Estland och Ukraina.

– Nästan alla hotellrum i Katrineholm är bokade, och många bor i städerna runtom, säger arrangören Knut Säborg.

Tävlingen avgörs i olika klasser, från nybörjare till proffs. Ett cupsystem med olika ronder, sållar så att sex dansare återstår i finalen. Där korar de fem domarna en vinnare.

Knut Säborg beskriver många olika parametrar som ska klaffa för att dansa sig till seger. Koreografi, teknik, vighet, show och musikalitet bedöms. Helhetsintrycket är också mycket viktigt och då spelar dansdräkten med sina glittrande stenar in.

– En dansdräkt kan kosta allt från 7000 till 30000. Det beror på hur mycket aurorastenar det är på, säger Knut Säborg.

Katrineholmstjejerna Ella Jörgensen, Linnéa Fundberg, Adela Zingmark och Clara Ingvald dansar för Norrköpings danscenter och ska delta i tävlingen.

Film från förra årets tävling.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

DuveholmshallenKatrineholmDans Evenemang
Relaterat