Foto:

Tillståndet drogs efter branden

Katrineholm

Bolaget bakom restaurangen, där polisen utreder en grov mordbrand, har under sommaren fått all sin verksamhet avregistrerad, men har ändå fortsatt driva restaurangen.

I fredags, dagen efter branden på Gamla Harrys, nuvarande Stationsplan, fattade socialnämnden i Katrineholms kommun beslut att med omedelbar verkan dra in restaurangens serveringstillstånd. Men det var inte på grund av branden man drog in tillståndet.

– Vi har gjort en samlad bedömning att de inte är lämpade att ha kvar sitt serveringstillstånd. Vi gjorde en utredning och de uppfyllde inte åtagandet mot det allmänna, säger Ola Nordqvist, förvaltningschef på socialförvaltningen.

Det han menar med "åtagandet mot det allmänna" står att läsa i socialförvaltningens utredning av företaget. Redan tidigare i somras har bolaget fått erinringar från socialförvaltningen, när man på Facebook annonserat att baren skulle tömmas, eftersom bolaget skulle lämna "Harrys"-konceptet. Handläggare på förvaltningen meddelade att större ändringar ska anmälas till kommunen, men någon anmälan kom inte. När socialförvaltningen inledde en större tillsyn av bolaget i slutet av augusti framkom brister. Under sommaren hade företagets skatteregistrering, kassaregister, f-skatt och moms avregistrerats. De hade också avregistrerats som arbetsgivare.

"Detta innebär i praktiken att någon verksamhet inte kan bedrivas legalt i bolaget", enligt socialförvaltningens utredning, som fortsätter: "Trots detta har verksamhet bedrivits som vanligt".

Bolaget har svarat, att man inte haft kännedom om att det saknats skatteregistrering och att de inte har avregistrerat kassorna. Det svaret duger dock inte, anser socialförvaltningen, eftersom "den som beviljas serveringstillstånd ska ha de kunskaper ... som krävs".

I slutet av augusti skrev företaget på Facebook att de hade strul med kassaterminalerna, och att de enda betalningsmedlen var kontant eller swish.

Bolaget har skulder, men i dagsläget inte särskilt stora. Skatteverket meddelar, att företaget Merdcan AB, som står bakom Stationsplan, på måndagen hade obetalda skatter på 3 348 kronor. I våras däremot, hade företaget skatteskulder på 224 816 kronor, skulder som gått till Kronofogden men dock betalades i slutet av april.

Hos Kronofogden finns ett skuldsaldo på 22 911 kronor. Mest handlar det om obetalda räkningar på mindre summor, som två räkningar på sammanlagt 1 230 kronor till Katrineholms vatten och avfall.

Tidningen har utan framgång sökt företrädare för Stationsplan.

Detta har hänt

Strax efter klockan 20 på torsdagskvällen kom larm om brand i Stationshuset, i de delar som inrymmer en restaurang. Polisens uppfattning är att branden var anlagd och brottsrubriceringen var grov mordbrand.

På fredagsförmiddagen kom uppgifter från polisen om att branden föregåtts av ett grovt rån. Två personer med skjutvapen ska ha siktats i samband med branden.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMordbrandpolis
Relaterat