Tillsammans – för det fria ordet

Chefredaktörens krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Tillsammans. För publicistiken. För den fria pressen och det fria ordet. Men också för å ena sidan rätten att trycka vad vi vill – och å andra sidan för att vi publicerar med ansvar, för att värna vår trovärdighet. Det här har varit budskapet veckorna som gått sedan det där knytnävsslaget träffade mig i bröstet, och som du säkert läst om på nyhetsplats här i Katrineholms-Kuriren.

Det var en av tidningens läsare som kom för att prata med mig vid redaktionen i Vingåker, en läsare som jag haft kontakt med ett flertal gånger tidigare och som under mina år på tidningen skickat in många insändare. Insändare som ibland blivit publicerade, men som ofta refuserats på grund av en främlingsfientlig ton och en samhällsbild som menar att olikhet splittrar och förgör istället för stärker och berikar.

Åsikterna om hur samhällets problem och utmaningar ser ut och ska lösas är olika. Och vi bor i en demokrati där vi har rätt att ha dessa olika åsikter och att uttrycka dem. Men trots vår pressfrihet så finns inga garantier för att en ansvarig utgivare kommer att publicera alla åsikter. Det är också en del av just pressfriheten.

Utan journalister faller en av demokratins grundpelare, och till sist då även demokratin självt om det vill sig illa

Att diskutera och ifrågasätta publiceringsbeslut med en ansvarig utgivare är alltid okej och intressant. Men bygger på respekt. För orden. Och där orden tar slut får aldrig nävarna ta vid. Det skedde i Vingåker.

Händelsen har gett avtryck i Mediasverige. Utgivarkollegor från Expressen, Aftonbladet, DN, Svenska Dagbladet, SVT och TT tog med sig händelsen som ett exempel i den träff med högsta polisledningen som skedde i tisdags. Detta för att belysa just att hat och hot mot journalister aldrig kan accepteras och därför måste utredas så långt det går när det anmäls – just så som kultur- och demokratiministern uppmanat polisen om och sett till att de får speciella resurser för. Varför? Jo, för att journalister (precis som förtroendevalda) har en särskild roll i demokratin. Utan journalister faller en av demokratins grundpelare, och till sist då även demokratin självt om det vill sig illa.

Hat och hot kan skrämma och kan få ord att tystna. Hat och hot kan också vara ett sätt att försöka påverka en utgivare att få sina ord publicerade. Annars…

Yttrandefriheten är hotad också i många demokratier och att man kan se en alarmerande ökning av hoten mot journalister

Alldeles nyligen presenterade brittiska Article 19 en färsk rapport om yttrandefriheten i världen och den visar att pressfriheten ligger på den lägsta nivån på 17 år. I rapporten konstateras att yttrandefriheten är hotad också i många demokratier och att man kan se en alarmerande ökning av hoten mot journalister. Det här är en farlig väg. Och därför protesterar branschen tillsammans mot hatet och hoten, för att få polisen att förstå att journalisters anmälningar ofta är ett allvarligare brott än vad kanske det fysiska slaget i sig visar, och på så vis få polisen och rättsväsendet att hjälpa till att vända utvecklingen medan tid är.

Och det finns hopp. Det visar branschens agerande. Och det visar polismästaren Johan Levins ord till Katrineholms-Kuriren: "Vi ser allvarligt på brott mot journalister, förtroendevalda och grupper som omfattas av hatbrott. Ett sådant brott riktas ju inte mot journalisten utan mot det arbete som journalisten utför. I förlängningen får det allvarliga följder och blir ett hot mot det fria ordet”.

Så nu hoppas jag att den överprövning som jag lämnat in i ärendet får gehör, att den nedlagda polisutredningen tas upp igen, och att brottet kan utredas.

För publicistiken. För det fria ordet. För demokratin.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenJournalistikKrönikaPressfrihetTryckfrihet
Relaterat