Vilka vaccinationer som du behöver varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och vad du ska göra i landet. Foto:

Svårt att boka en tid för resevaccinering

Katrineholm

Många vill resa till solen och värmen under vintern och är därför i behov av vaccin. Men vårdcentralerna har ingen skyldighet att erbjuda resevaccin och ibland tvingas de helt enkelt att prioritera bort det.

I regelboken för den som driver primärvård står bland annat att vårdcentralen ska kunna erbjuda vaccinationer enligt nationellt vaccinationsprogram. Men där står inte en rad om resevaccination.

— Resevaccin ingår inte i grunduppdraget för vårdcentralerna, utan i mån av tid. Det ligger utanför landstingsuppdraget, säger Asghar Farahini Shiviari, hälsovalschef.

Han menar att det är upp till varje vårdcentral att göra en egen bedömning.

— Om man vill göra en tjänst för sina invånare i mån av tid, då gör de det. Men man ska inte prioritera bort patienter, kroniker, för att ge resevaccin, fortsätter han.

Vårdcentralen Linden har i dagsläget inte utrymme att erbjuda resevaccinationer.

Helena Gustafsson, som är verksamhetschef på vårdcentralen, berättar att när vårdcentralen har ett högt patienttryck så ska de prioritera dem som har störst behov av hälso- och sjukvård.

— Vi hänvisar våra patienter som vill ha resevaccin till de vårdgivare som erbjuder detta, säger hon.

På Nävertorps vårdcentral har man en speciell sköterska som utför vissa resevaccinationer.

— Det är till för dem som är listade på vårdcentralen. Är det så att man ska resa är det bra om man tar kontakt i god tid. Det bästa är att man ringer först och får råd, säger Susanna Reinhold, verksamhetschef.

När vårdcentralen inte har tillgång till vaccinet hänvisas patienterna till privata vaccinationsbyråer.

På Vår vårdcentral bedriver man också vaccinationsmottagning. Men trycket är högt.

— Folk reser mycket så behovet är stort. Vi har svårt att hinna med alla som söker, säger Håkan Forsell, verksamhetschef.

Det råder sköterskebrist för närvarande och vårdcentralen har, liksom andra vårdcentralen, ett uppdrag att bedriva primärvård.

— Det uppdraget måste vi prioritera i första hand. För övrigt prioriterar vi de vaccinationspatienter där vi påbörjat en vaccination, det vill säga de som ska ha en andra eller tredje dos, berättar Håkan Forssell.

— De vi inte hinner med hänvisar vi vidare till Norrköping eller Eskilstuna.

Samtidigt pågår rekryteringen av sjuksköterskor.

— Vi hoppas snart kunna ta emot alla som söker vår vaccinationsmottagning, säger Håkan Forssell.

Resevaccinering

Var ute i god tid.

Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan.

Vilka vaccinationer som du behöver varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och vad du ska göra i landet.

Källa: 1177

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmResorSjukvårdVaccineringvård
Relaterat