Regnbågsflaggans färger finns med i mycket av det Sladjana Belic gör. Den virkade hatten hon har på huvudet ska hon ha när hon går Katrineholm pride tillsammans med sin son. Foto:

Stolt mamma virkar i regnbågens alla färger

Katrineholm

Stoltheten över sin son och en passion för handarbete har fått Sladjana Belic att designa en pridehatt.— Jag vill uppmana alla föräldrar att älska och acceptera sina barn som de är.

På en gång när Sladjana Belic såg att Katrineholm skulle få en prideparad började hon virka en hatt i prideflaggans sex färger.

— Jag vill visa alla hur stolt jag är över att vara mamma till Aleksander. Han kom ut som gay för några år sedan. Jag älskar honom precis som han är, säger Sladjana.

Hon vill få föräldrar som förnekar sina hbtq-barn att tänka till.

— Är man född gay så är man. Som förälder är det självklart för mig att man ska fortsätta acceptera, stötta och älska sina barn.

Sladjana Belic har virkat en pridehatt. Foto:

Jag vill visa alla hur stolt jag är över att vara mamma till Aleksander

Efter några kvällars handarbetande var den första pridehatten färdig och Sladjana la ut bilder på Facebook. Flera har hört av sig och när ExtraKK träffar Sladjana kommer en ung kvinna och hämtar sin beställda hatt.

Handarbetandet gör gott på flera sätt. För Sladjana som drabbats av utmattningsdepression är det som meditation att arbeta med händerna, och se något växa fram. Och de slantar hon får in på att sälja handarbeten använder hon till att köpa secondhand-kläder i Sverige som hon skickar till behövande familjer i sitt hemland Serbien.

Sladjana kommer att gå tillsammans med sin son Aleksander i Katrineholms första prideparad.

— Förhoppningsvis kommer hans pojkvän också med. Han har också blivit som en son för mig.

Prideflaggan

Skapades av Gilbert Baker

Lanserades officiellt 1978 under San Fransisco Pride

Från början hade prideflaggan åtta färger. Av trycktekniska skäl togs den rosa färgen bort och sedan också den turkosa färgen för att man skulle få ett jämnt antal färger. Sedan 1979 har flaggan sex färger.

De sex färgerna står för mångfald och kommer alltid i samma ordning – röd, orange, gul, grön, blå och lila.

Färgerna symboliserar olika saker:

rött står för livet

orange står för helande

gult står för solen

grönt står för naturen

blått står för konsten

lila står för andligheten

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmExtraPridefestival
Relaterat