Margareta Dahlin lärde sig binda tulpanbuketter av floristen Julian Yderbo. Foto:

Solitära tulpaner och runda buketter

Katrineholm

På lördagen kunde man lära sig att binda tulpanbuketter på kulturhuset Ängeln. Evenemanget var slutsålt och lockade många.

— Tulpaner är vanliga, jag tror att det sälja en miljon om dagen i februari. Men det är ganska tacksamma blommor också, man kan göra mycket med dem, säger Julian Yderbo, programkoordinator på kulturhuset Ängeln, men också utbildad florist.

Ett 20-tal intresserade kom till Ängeln på lördagen för att lära sig binda två typer av tulpanbuketter: solitärer och runda buketter. De runda buketterna är dels runda när man tittar på dem uppifrån, men även stjälkarna skärs så att avslutningen på buketten är rund.

— Man kan absolut köpa de billiga tulpanbuketterna, men man ska hålla dem kylda. De trivs inte ovanför ett element till exempel, då blommar de för tidigt och vissnar. Tulpaner är lökväxter och ska ha riktigt kallt vatten och man ska snitta dem rakt, inte diagonalt, tipsar Julian Yderbo.

Foto:

Han inledde minikursen med att berätta att han nu arbetar som programkoordinator på Ängeln, men har saknat att göra buketter.

— Jag tänkte att jag gör en programpunkt där jag får göra buketter.

I en solitärbukett ska det vara en eller högst två blommor. Julian Yderbo lägger ihop två rosa tulpaner, en kort och en lång och visar att blommans "framsida" ska vara framåt, så att inte tulpanbladet skymmer blomman. Han använder brudslöja som både utfyllnad och dekoration, men den ska inte ta över, utan titta ut bakom tulpanerna. När man är nöjd binder man ihop stjälkarna med ett snöre, som ska sitta ganska hårt, så att blommorna håller sig på plats.

— Det är roligt att lära sig lite mer och kunna göra något mer med tulpaner, säger Yvonne Gustafsson, en av deltagarna.

Hon är medlem i Katrineholms trädgårdsförening och är intresserad av alla blommor och växter, säger hon.

Tulpaner

Det finns omkring 100 vilda tulpansorter, men betydligt fler odlade.

Ordet "tulpan" kommer från persiskans duliband, som betyder turban.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmEvenemangblommor
Relaterat