Aptitrunde-besökare kunde hälsa på Båltsnäs gårds nyfikna grisar under rundan 2015. Foto:

Solelsparken ny i Aptitrundan

Katrineholm

I helgen är det dags för den sjunde Aptitrundan, med öppna gårdar och möjlighet att smaka på Sörmland.

Sörmlands matkluster är en förening, med syfte att öka antalet företag på landsbygden och också öka medlemsföretagens lönsamhet. För att fler ska hitta till gårdar och matproducenter anordnas Aptitrundan på hösten varje år.

I helgen är det dags för rundan, med lokalproducerad och ekologisk mat att smaka på och köpa hem, direkt från gården. I år deltar omkring 50 gårdar och matproducenter runtom i Sörmland. I Katrineholms kommun finns en nykomling med: ETC-tomat på solelsparken strax norr om stan. I växthus med solceller på taket odlas tomater och chili och i solhuset finns kafé och butik där man bland annat säljer rödgröna röror.

Söder om stan ligger Båltnäs gård, som varit med förr i Aptitrundan. Där säljs kött, korvar och burgare. Under rundan finns det tillfälle att smaka på rökt kött, samt andra produkter från gården. Provsmakning blir det också på Ängby gård i Glindran, där besökare bjuds på tunnbröd och kan handla hembakt, ägg, kött och hantverk.

Ändebols gård brukar också vara med i rundan och ordnar kafé i fårstallet och säljer gårdens egna tomater, tillsammans med varor från andra lokala producenter.

Andra deltagare i Aptitrundan 2017 är Blaxta vingård i Vadsbro, Öja gård i Alberga, Jürss mejeri i Hälleforsnäs, Lida gård i Flen och ett 40-tal sörmländska matproducenter till.

Aptitrundan

Sörmlands matkluster arrangerar aptitrundan, som förra året hade omkring 30000 besökare.

Fler deltagande gårdar kan tillkomma under veckan.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmSörmlandLivsmedelMat
Relaterat