• När skulpturen lyftes vred den sig ett varv och föll olyckligt i backen med armen först. "Det lilla är det stora" heter verket i två delar, som symboliserar kraften hos ett barn Foto:
  • En 15 kilo tung del av handen slogs loss i fallet och måste svetsas fast igen. Foto:
  • Konstnären Niklas Mulari från Torshälla var på plats när hans skulptur skulle resas i Talltullrondellen. Foto:
  • Efter att skulpturen slagit i backen och skadats påbörjades det febrila arbetet att hitta en lösning. På lördag ska den sista delen av konstverket "Det stora är det lilla" invigas och dessförinnan måste den skadade handen lagas. Foto:
1/

Skulptur föll i backen i Talltullsrondellen

Katrineholm

Under onsdagen var det dags för del två av konstverket "Det lilla är det stora" att få sin plats i Talltullrondellen. När den 2,3 ton tunga pojkskulpturen av metall skulle lyftas på plats gick det snett och han föll i backen.

Under onsdagen stängdes trafiken delvis av i Talltullsrondellen då skulpturen som är den avslutande delen av konstverket "Det lilla är det stora" skulle monteras. Sedan tidigare finns del ett av verket, en enorm körsbärskvist, på plats i Talltullen.

Tillsammans ska de symbolisera kraften hos ett barn och konstnären Niklas Mulari från Torshälla är sedan tidigare känd för sin Blåklocka i Lövåsrondellen.

Pojken med en blomma i handen fraktades till platsen under onsdagen i fyra delar, kropp, arm och huvud och blomma. På plats skruvades armen på inifrån den ihåliga kroppen i aluminium.

Konstnären Niklas Mulari var på plats i Katrineholm när hans skulptur skulle resas.

– Det här blir Katrineholms största skulptur och den är fem meter hög. Jag har arbetat med den under ett år och har fått byta gjuteri mitt i allt. Han är gjuten i aluminium och vår äldste son Alvar har fått stå modell, förklarade Mulari inför lyftet.

När lastbilen med huvudet på flaket navigerade genom snögloppet tilltog spänningen, då pojkhuvudet började vicka. Men det kom att bli ett annat moment som var mer riskabelt, när den stora kroppen skulle resas.

Till en början träddes lyftstropparna under skulpturpojkens armar, men efter moget övervägande bestämde man sig för att lyfta skulpturpojken i halsen.

Inför lyftet konstaterade Lasse Lindström från M4-gruppen att det fanns svårigheter.

– Han är lite opålitlig och kan sticka iväg.

Det var just vad som hände. När kranen höjdes vred sig aluminiumjätten i luften och slog i backen med den höjda armen först.

Det bar sig inte bättre än att en svetsfog släppte och halva handen sprack i fallet.

Konstnären Niklas Mulari tog det hela med ro och en rejäl portion optimism.

– Det går väl att fixa, frågan är hur och var. Aluminium är knepigt att svetsa, men det är klart att det finns de som kan. Allt löser sig om man vill, konstaterade han.

Sen såg han till att muntra upp Lasse Lindström som ledde lyftet.

– Ta det lugnt, den är ju nästan på plats!

Lagom efter skulpturkraschen anlände kulturförvaltningens chef P-O Millberg till platsen. Även han konstaterade att det kunde ha varit värre.

– Det måste ju gå att hitta någon som kan svetsa, sade han.

Även kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) tar det hela med ro när hon nås av nyheten.

– Det händer saker som man inte kan förutse och det här går att reparera. Det hade varit förfärligt om någon hade kommit till skada. Det är klart att det är tråkigt när det händer något sånt här, men det är ingen världskatastrof. Vi får ta itu med det här reparera och se till att det blir bra.

Vid 14.30-tiden berättade Niklas Mulari att man avbryter på plats och att skulpturen kommer att tas till en verkstad för att lagas.

– Vi fortsätter på fredag och hoppas att allt går vägen eftersom det är invigning på lördag. Vi kommer att öppna för trafiken igen så fort vi har fått bort den.

Det blir metallverkstaden BTO Mekaniska på Mossvägen i Katrineholm som kommer att reparera den skadade handen.

– De har varit här och tittat och det var inga problem att svetsa ihop den, men det är så tjockt gods att det behöver göras i en verkstad. Det blir dyrare att göra det utomhus.

Det är första gången något av Niklas Mularis konstverk skadats i samband med montering.

– Man kan inte göra så mycket. Hänt är hänt, men det går att laga och man behöver inte gjuta en ny bit.

"Det lilla är det stora"

Konstverket i två delar har beställts som rondellutsmyckning till nya Talltullsrondellen. Totalkostnaden för konstverket är 925 000 kronor.

Del ett, en körsbärskvist, invigdes i augusti 2018.

På lördag, den 16 mars, ska del två, pojken med en blomma i handen, invigas.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmTalltullenKonst
Relaterat