Foto:

Skarp kritik mot Kronfågel i Valla

Valla

Kronfågel får hård kritik i en granskning gjord av Aftonbladet. "Företaget har helt tappat sin moraliska kompass, det handlar bara om att tjäna pengar", säger tidningens källa.

Aftonbladets källa har enligt tidningen mycket god insyn i verksamheten. Källan säger att Kronfågel, på grund av stor efterfrågan på kyckling, höjt produktionstakten så mycket att hygienen är satt på undantag, med risk för smittspridning som följd. 30 procent av kycklingarna var under hösten smittade av campylobacter. För att minska smittriskerna spolas transportlådor med desinfektionsmedel, som inte hinner torka innan nya kycklingar lastas, med följden att kycklingarna blir våta och kan frysa ihjäl. Katrineholms-Kuriren har tidigare skrivit om att Länsstyrelsen åtalsanmält en av Kronfågels transportörer, för 21 tillfällen under 2016 där för många kycklingar dött under transporten.

Enligt Aftonbladet slaktades 135 000 kycklingar per dag på anläggningen i Valla år 2012. I dag slaktas 195 000 kycklingar per dag, vilket bland annat innebär att de veterinärbiträden, som ska granska slaktkropparna, har 3,6 kycklingar per sekund att inspektera för att se till att de inte har exempelvis tumörer. Enligt källan är det en helt omöjlig uppgift på den korta tiden.

"Svensk kycklingindustri är bättre än i många andra länder, men det är fortfarande en industri. Om folk fick se det med egna ögon, då hade de valt bort produkterna eller ställt högre krav på djurhållningen", säger Aftonbladets källa.

Kronfågels vd, Magnus Lagergren, har bland annat svarat att transportlådorna av misstag tvättats med förorenat vatten och att bakteriehalterna nu är lägre. Han säger också att det är Livsmedelsverket som avgör, hur många veterinärer som ska besiktiga kycklingarna.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVallaDjur
Relaterat