Sjuorna tog det kallt i Djulösjön

Katrineholm

Att frivilligt kasta sig i en isvak och ta sig ur den igen, är en bra övning om man ofrivilligt skulle gå igenom isen. På tisdagen fick Järven Södras sjuor testa.

I flera års tid har Västra Sörmlands räddningstjänst bjudit in Katrineholms och Vingåkers sjundeklassare, för att eleverna ska få öva på att ta sig upp ur en isvak.

– Helst ska man inte ramla i, men gör man det ska man ta det lugnt, ryck ut isdubbarna, sen jobba sig upp med hjälp av dem. Man ska göra sig platt, säger Gisela Meinhold från räddningstjänsten, som klädd i flytdräkt låg i vaken för att hjälpa eleverna upp, om de behövde.

I dagens första klass, 7A2 från Järvenskolan Södra, står tjejerna i klassen längst fram på bryggan och hurrar för klasskompisarna som hoppat i. Först i vattnet var Tindra Söderman, som berättade att hennes föräldrar uppmuntrat henne att testa. Conny Rosenlund från räddningstjänsten hjälpte till med säkerhetslinan runt midjan och isdubbarna runt halsen, innan Tindra Söderman tog ett snabbt hopp ner i vaken, vände sig och fort kavade upp på isen igen.

– Kallt, sammanfattade hon, innan hon sprang upp mot bastu och omklädningsrum.

Med eleverna från skolan var gympaläraren Susanne Bergström.

– De växer av det här, att de har vågat. Förra veckan hade vi teori om isvett, men de hade bra kunskaper, de hade mycket med sig från mellanstadiet, säger hon.

Senare i veckan ska Järven Tallås sjuor göra samma sak, och nästa vecka är det Vingåkerssjuornas och Kunskapsskolans elevers tur att hoppa i vaken.

  • Vid vaken i Djulösjön var isen 40-50 centimeter tjock på tisdagen, när Järven Södras sjundeklassare fick öva på att ta sig upp ur isvaken. Först att testa var Tindra Söderman. Foto:
  • Miranda Eriksson hoppar i vaken, där Gisela Meinhold redan ligger. På isen står Conny Rosenlund och hjälper eleverna med säkerhetslinan. Foto:
  • Ella Hanley-Forsmark berättar att hon isbadat förut, och tog sig till synes enkelt upp ur vaken. Foto:
1/

Bra att ha och veta på isen:

Ispik, isdubbar, flytryggsäck, flytväst eller flytoverall, sällskap. Livlina är bra att ha.

– Ge dig aldrig ut ensam, tipsar Gisela Meinhold från VSR.

Kontrollera isens tjocklek innan du ger dig ut och när du är ute.

Berätta för någon var ni ska åka. Åk inte i mörker.

Undvik strömmande vatten, där är isen svagare.

Går du igenom isen, vänd dig mot det håll du kom från. Där vet du ju att det finns is som håller.

Källa: VSR

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenVästra Sörmlands räddningstjänstSkola
Relaterat