Polisen söker av marken utanför Kullbergska sjukhuset, efter skjutningen sommaren 2014. Arkivbild. Foto:

Sjukhusskjutning aktuell igen

Katrineholm

Den 11 juli 2014. Det är mitt i sommaren. En förare på svart motorcykel står och väntar vid Kullbergska sjukhuset och rullar sedan fram mot en man som kommer ut därifrån.

Föraren och mannen diskuterar en kort stund innan föraren avfyrar en pistol mot mannen och åker därifrån. Den skjutne är 34 år gammal och stapplar själv tillbaka in på sjukhuset, trots att han är skjuten i knäet.

När polisen kommer till akuten frågar de den skjutne vem som sköt. Han svarar kryptiskt: "nån som tyckte att jag är en påfågel". Redan en kort stund efter skjutningen nämns ett namn på vem skytten kan vara: en 32-årig man. Nu, fyra år senare, ska 32-åringen snart fylla 36 år och är misstänkt för anstiftan till mordet vid Östra skolan. Han sitter inlåst på Karsuddens sjukhus sedan han häktades i fjol.

På akuten på Kullbergska håller polisen förhör med 34-åringen. Skytten var inte ute efter att döda honom, bara skada, säger han, men det råder osämja mellan dem. Några dagar senare berättar han ändå. Det är en då 37-årig man som han var vän med förut som skjutit honom, men 32-åringen ska ligga bakom. Som betalning skulle skytten få motorcykeln, tror den beskjutne mannen. Han ändrar sig igen efter några dagar och säger att han inte vet vem som sköt.

Den utpekade 37-åringen döms mot sitt nekande till två års fängelse för grov misshandel och grovt vapenbrott. Han nekar till skjutningen och säger att det var någon annan som sköt, men medger att han var på platsen och att han plockade upp pistolen efter skotten. Den slängde han sedan på en åker. 32-åringen dömdes inte.

Efter mordet vid Östra skolan, har det framkommit uppgifter som gör att 32-åringen misstänks för anstiftan både till mordet vid Östra skolan och till skjutningen vid Kullbergska. I avlyssnade telefonsamtal har den 40-åring, som står åtalad för mordet vid Östra skolan, påstått att en del av de pengar han utpressat från ett Katrineholmsföretag, skulle gå till den dömde 37-åringen, som betalning för att han inte skvallrade på 35-åringen, som är släkt med företrädare för Katrineholmsföretaget. Eftersom anklagelserna mot 32-åringen inte prövades i domstol då, 2014, kan han åtalas för anstiftan till skjutningen nu. För åklagarsidan i mordutredningen är åtalet om anstiftan till skjutningen vid Kullbergska ett bevis på att 35-åringen anstiftat grova brott tidigare. Det finns också annan bevisning, som tyder på att 35-åringen anstiftat både skjutningen vid sjukhuset och mordet vid Östra skolan, säger åklagare Fredrik Beijar.

Mordåtalet

På måndag inleds rättegång i Nyköpings tingsrätt. Sammanlagt rör det sig om nio stämningar och tio åtalade.

Bland brotten är mordet det allvarligaste, men även våldtäkt, vapenbrott, grov utpressning och penningtvättbrott ska avhandlas.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKrimMord Östra skolan
Relaterat