• Sladdspår på riksväg 55/57 vid Blåklockerondellen, efter lördagens buskörning. Foto:
  • Vid en burnout producerar bilen stora mängder rök och avgaser. Här åker ett husvagnsekipage genom rökmolnet på vägen förbi Lövåsen. Foto:
1/

Sista träffen efter vansinneskörningar

Katrineholm
annons

I helgen ordnade bilföreningen Petrolheads Katrineholm bilträff på Lövåsen. Det blir dock den sista träffen, bland annat på grund av buskörning och burnouts som arrangörerna vill ta avstånd från.

Efter helgens bilträff på Lövåsen och Ö&B:s parkering, i Petrolheads Katrineholms regi, fick arrangörerna kritik. I samband med träffen körde träffdeltagare och eventuellt andra i höga hastigheter, sladdade runt i rondellerna med stora rökmoln bakom bilarna, så kallade burnouts, och både störde och försatte andra trafikanter i fara.

Nu har arrangörerna beslutat att inte ordna fler träffar.

— Vi går ut med att vi har träffområde på Ö&B-parkeringen. På det området tar vi ansvar för vad som händer. Vi vill inte ha något lekande, ingen fylla, inga burnouter. Vi ringde polisen vid en incident. Vi sa till dem som höll på och lekte att vi inte tyckte det var okej. Men i och med att folk höll på och lekte har vi beslutat att vi inte kommer att genomföra något liknande igen, säger Jonas Nyström, ordförande för Petrolheads Katrineholm.

I en film, upplagd från Youtube på Petrolheads Facebooksida, visas i stycken lördagens burnouts och fortkörning, främst i Blåklockerondellen.

Bilar bredsladdar in i och genom rondellen, där det vid flera tillfällen kör andra bilar. Ibland sladdar bilarna bara meter från vanliga trafikanter. Trafikanter som redan är i rondellen stannar för att släppa in burnoutbilarna. Vid ett tillfälle i filmen döljs en mötande bil med husvagn helt av rökmolnen, vid ett annat "jagar" en bredsladdande bil med skrikande däck ut en vanlig trafikant ur rondellen. Filmen fortsätter med hemfärden för två killar. Den ene killen berömmer träffen med orden: "burnoutsträckan de hade var go, plus en rondell".

Besökare på träffen tycks ha uppfattat det som att vägen och rondellerna var tillåtna att köra burnout på?

— Det är något som folk har missuppfattat. Vi har absolut inte sagt så. Vi sa till folk som inte skötte sig, säger Jonas Nyström.

Men om ni tar avstånd från buskörningen, varför lägger ni då upp den här filmen på er egen Facebooksida?

— Det är inte vi som filmat. Vi tar avstånd från det i texten på Facebook. Om allmänheten inte förstår att vi tar avstånd så är det klart att vi kan ta dän filmen.

Övervägde ni att polisanmäla dem som körde värst i rondellen?

— Det är svårt att polisanmäla i efterhand. Vi vill gärna ha polisen där och det är därför jag går ut och tar avstånd från dem som kört så här.

Enligt Jonas Nyström kom det förare som inte ens var med på träffen och buskörde i rondellen.

Vårdslöshet i trafik

Vårdslöshet i trafik är rubriceringen för ett trafikbrott, där föraren "i väsentlig mån har brustit i omsorg och varsamhet på sätt som inneburit att fara för trafikolycka uppstått".

Straffet för den som döms är böter, i grova fall fängelse i högst två år.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmBilarBiltrafik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka