De tre niorna från Kunskapsskolan som kom tvåa i matlagningstävlingen. Foto:

Silverplats för matlagande nior

Katrineholm

Det blev en delad andraplats för Kunskapsskolans nior i fredagens matlagningstävling i Stockholm.

Strängnäs tog hem segern, men de tre tjejerna, Linnéa Björk, Stella Vetro och Tindra Bjurhem, från årskurs nio i Kunskapsskolan, kom på delad andraplats i kocktävlingen i Visitas regi.

— De fick lax till huvudråvara. Sedan var det en råvarukorg med rotfrukter, diverse grönsaker och asiatiska såser, berättar Fredrik Forss, som är lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet och som tillsammans med deras hemkunskapslärare Indira Pandic följde med niorna till Stockholm.

De tre tävlande från Katrineholm lagade ugnsbakad lax, rostad palsternacka och syrade grönsaker.

— De var väldigt fokuserade och gick in i köket med rätt inställning. De gjorde ett jävligt bra jobb, de planerade tiden och gjorde sitt yttersta, säger Fredrik Forss.

Eleverna hade redan före tävlingen övat på att laga lax.

— De har fått tillfälle att träna på skolan. De har provlagat fyra gånger.

Det är Lindengymnasiet, där Fredrik Forss är lärare, som dragit i gång matlagningstävlingen i Katrineholm, där huvudarrangör är Visita.

— Högstadieklasserna är en deltävling. Tanken är att inspirera elever till att upptäcka restaurangbranschen och besöksnäringen. Alla högstadier i kommunen och i Vingåkers kommun gjorde upp i en stadskamp den 17 januari och vinnaren där gick vidare till riksfinalen.

Efter tävlingen var tjejerna nöjda med sin insats.

— Vi är nöjda. Vi kämpade på bra, säger de.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMatSkola
Relaterat